Türgi valitsus vallandas 350 politseinikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgi valitsus vallandas ööl vastu tänast 350 politseinikku, teiste seas kõrgeid politseijuhte, teatas ajakirjandus.

Politseinikud vallandati keskööl avaldatud valitsuse määrusega. Uudisteagentuuri Dogan andmetel on tagandatute seas finantskuritegude, salakaubaveo vastase võitluse ja organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse osakondade ülemad.

Puhastus politseijõududes toimub ajal, mil Türgis on lahvatanud ulatuslik korruptsiooniskandaal, mille keskmes on mitu peaminister Recep Tayyip Erdoğani liitlast.

Detsembri keskpaigas peeti ulatusliku korruptsioonijuurdluse käigus kinni kümneid inimesi, nende hulgas kolme tänaseks tagasi astunud ministri pojad, keda süüdistatakse altkäemaksudes ehitusprojektide teostamiseks ja kulla toimetamises Iraani rahvusvahelisi sanktsioone eirates.
Peaminister Erdoğan reageeris 25. detsembril kümne ministri väljavahetamisega.

Skandaal on muutunud väga tõsiseks väljakutseks Erdoğani 11 aastat kestnud võimule. Valitsuse poolehoidjad kahtlustavad juurdluse algatamises USA-s elavat mõõdukat islamivaimulikku Fethullah Güleni, kel on väidetavalt suurt mõjuvõimu politseis ja kohtusüsteemis.

Peaministri reiting langes järsult juunis, kui ta andis julgeolekujõududele korralduse valitsusvastased meeleavaldused jõuga maha suruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles