Ministeerium: fosfaatide keelustamise leppisid riigid kokku alles täna

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesupulber.
Pesupulber. Foto: Panther Media / Scanpix

Keskkonnaministeeriumi teatel on vale Eestimaa Looduse Fondi väide nagu oleks Eesti jätnud täitmata lubaduse tegutseda pesuvahendites fosfaatide keelamise nimel, sest tegelikult leppisid Läänemereriigid selles kokku alles täna.

Täna Moskvas toimunud HELCOMi Läänemereriikide tippkohtumisel leppisid HELCOMi riigid kokku, et polüfosfaadid pesuvahendites asendatakse hiljemalt 2015. aastal, teatas keskkonnaministeerium.

Varem oli Eestimaa Looduse Fond saatnud teate, kus väitis, et Eesti on jätnud täitmata endale juba 2007. aastal võetud kohustuse kaotada fosfaatide kasutamine pesuvahenditest.

«Seega on väär väita, nagu oleks juba Krakovis 2007. aastal HELCOMi liikmesriikide keskkonnaministrid Läänemere tegevuskavas kokku leppinud, et pesuvahendeis tuleb kohe hakata polüfosfaate asendama,» ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. «Krakovis võtsid liikmesriigid vastu hoopis sellise otsuse, et polüfosfaatide asendamise ajakava esitatakse ja lepitakse kokku 2010. aastal Moskvas toimuval kohtumisel.»

Eesti tegutseb täna sõlmitud kokkuleppe täitmisel koos Euroopa Liidu teiste liikmesriikidega. EL hakkab ette valmistama polüfosfaate asendavate ainete pesuvahendites kasutamise keskkonna- ja turumõjude uuringut. Selle uurimuse tulemuste selgumiseni on HELCOMi liikmesmaad oma deklaratsioonis sätestanud, et nad propageerivad vabatahtlikku polüfosfaadivabade pesuvahendite kasutamist.

Eesti on Euroopa Liidu ja HELCOMi liikmesmaa. Keskkonnaministeerium ja sotsiaalministeerium on juba koos alustanud vajalikke ettevalmistusi, et lähtuvalt EL uurimuse tulemusest ja täna Moskvas allkirjastatud ministrite kohtumise deklaratsioonist hakata pesuvahendites sisalduvaid polüfosfaate asendama ainega, mis tekitab (mere)keskkonnale kõige väiksemat kahju.

HELCOMi Läänemere tegevuskava on Läänemere merekeskkonna kaitseks koostatud meetmete programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles