Suitsiiditüdruku sõnul teadis tema rünnakule saatmisest kogu pere

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvatakse, et Spozmai on umbes kümme aastat vana.
Arvatakse, et Spozmai on umbes kümme aastat vana. Foto: SCANPIX

Afganistani politsei otsib üleeile Helmandis tabatud tüdruku venda, kes väidetavalt sundis last ajama selga suitsiidivesti ja minema rünnakule.


Kui algselt arvati, et tüdruk on kaheksane, siis nüüd usutakse, et lapsel on vanust umbes kümme aastat.

Helmandi kuberneri pressiesindaja Omar Zuwaki sõnul on kokku pandud meeskond, kelle ülesanne on juhtumit uurida ja leida tüdruku vend, kes väidetavalt on Talibani komandör.

«Me uurime juhtumit edasi,» lubas Zuwak. «Kutsusime välja tema pereliikmed ja sõbrad, et uurida, mis täpselt juhtus ja kuidas sundis vend teda suitsiidirünnakut sooritama.»

Spozmai-nimelise tüdruku sõnul ärgitasid vend ja tolle sõber teda rünnakule. «Minu vend Zahir ja tema sõber Jabar sundisid mind suitsiidivesti kandma,» rääkis laps.

«Nad andsid mulle lisaks tumedad riided, mida kanda pärast vee läbimist,» jutustas Spozmai. «Nad viisid mu öösel jõe juurde, et ma sellest läbi läheksin, aga kui ma vett ja külmust nägin, karjusin, et see on külm ja ma ei lähe läbi vee.»

Tüdruku sõnul teadis sellest kogu tema pere. «Nad viisid mu tagasi koju ja võtsid mult vesti maha,» rääkis Spozmai. Politseile andis ta end üles pärast seda, kui sai isalt peksa ja pidi öö kodust eemal veetma. Praegu politseis vahi all olev tüdruk ütles ka, et ei taha enam kodus elada, sest tema vend ja isa on Talibani võitlejad ja tapavad ta ära ning ta ei saa hästi läbi ka oma võõrasemaga.

Afganistani siseministeeriumi teatel peeti Spozmai kinni Helmandi provintsi Khanashini piirkonnas 5. jaanuaril.

«Tüdrukut, kelle nimi on Spozmai, sundis kaks Talibani komandöri suitsiidivesti kandma ja politseijaoskonda õhku laskma,» kirjeldas Lashkar Gah’ piiripolitsei juht Hamidullah Sediqi. «Üks komandöridest on tema vend. Nagu te näete, see süütu tüdruk ei peaks sellist asja tegema.»

Kuigi poisse on 12 aastat kestnud sõja vältel varemgi suitsiiditerroristideks värvatud, on naissoost ründajad Afganistani konfliktis tõeline haruldus.

2011. aastal kohtus president Hamid Karzai umbes 20 poisiga, kes olid suitsiidivestiga tabatud enne, kui neil õnnestus end õhkida. Neile anti armu. Afgaani ametnike sõnul annab Taliban lapsründajatele tihti nende julgustamiseks narkootikume ja lubab, et pärast surma saavad nad paradiisi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles