Poola välisminister Briti peaministrile: poolakaid pole vaja häbimärgistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radosław Sikorski.
Poola välisminister Radosław Sikorski. Foto: SCANPIX

Poola välisminister Radosław Sikorski kritiseeris Briti peaministri David Cameroni ideed kaotada ära osa Ühendkuningriigis praegu kehtivaid toetusi.

«Ühendkuningriigi sotsiaalturvalisuse reeglid kehtivad kõigile seal elavatele ELi kodanikele. Poolakaid pole vaja häbimärgistada. Kuidas on välismaal elavate Briti lastega?» kirjutas Sikorski oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol.

Sikorski pahameele pälvis Cameroni kava, mille kohaselt saavad Ühendkuningriiki asunud ELi kodanikud töötu abiraha taotleda alles kolme kuu möödumisel riiki saabumisest. Seejuures tuleb töötu abiraha maksmine lõpetada, kui selle saaja pole kuue kuu möödudes tööd saanud. Samuti näeb kava ette eluasemetoetuse tühistamist ning kerjuste ja kodutute väljasaatmist ning neile aastase sisenemiskeelu kehtestamist.

Briti valitsusjuht soovis taoliste muudatuste jõustumist juba alanud aastast, sest 1. jaanuarist kadusid 2007. aastal ELiga liitunud Rumeenia ja Bulgaaria kodanikele kehtinud piirangud Ühendkuningriigis töötamisel.  

Seejuures on Cameron kritiseerinud oma eelkäijate otsust lubada 2004. aastal ELiga liitud Poola ja veel üheksa ELi nn uue liikmesriigi, teiste seas ka Eesti tööjõud piiranguteta Ühendkuningriiki.

«Ma ei arva, et me peaksime maksma lapsetoetust nende kodumaal Poolas elavatele perele,» põhjendas Cameron möödunud nädalal, miks tuleks Ühendkuningriigis elavatele poolakatele lapsetoetuse maksmine lõpetada.

Praegu kehtivate seaduste kohaselt saavad Ühendkuningriiki asunud Poola kodanikud Ühendkuningriigilt lapsetoetust juhul, kui nad on tasunud kõik maksud. Seejuures ei olene lapsetoetuse maksmine praegu sellest, kas laps elab Poolas või Ühendkuningriigis.

«Kui Ühendkuningriik saab meie maksumaksjad, kas nad ei peaks siis maksma nende (Poola kodanike – toim) toetusi?» säutsus Sikorski. Miks peaksid Poola maksumaksjad rahastama Briti maksumaksjate lapsi?» küsis välisminister.

«Kui te soovite, muutke oma sotsiaalabisüsteem vähem heldeks, diskrimineerimata ELi maksumaksjatest elanikke,» lisas Sikorski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles