USA ekskaitseminister kritiseeris mälestustes teravalt presidenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Gates (vasakul) ja president Barack Obama juunis 2011.
Robert Gates (vasakul) ja president Barack Obama juunis 2011. Foto: SCANPIX

USA endine kaitseminister Robert Gates kritiseeris peatselt ilmuvas mälestusteraamatus teravalt president Barack Obama administratsiooni ja teda ennast, kirjutasid ajalehed New York Times ja Washington Post eile.

Gatesi hinnangul kahtles Obama tugevasti omaenda valitud Afganistani strateegia toimimises ja üldse kogu Valge Maja ei usaldanud sõjaväejuhtkonda ning sekkus nende tegemistesse ennenägematul moel.

«Mõtlesin selle üle, et president ei usalda omaenda valitud komandöri (kindral David Petraeus), talle ei meeldi Afganistani president Hamid Karzai, ta ei usu oma strateegiasse ega pea kogu sõda üldse enda omaks. Teda huvitas vaid Afganistanist lahkumine,» kirjutab Gates.

Endise kaitseministri hinnangul oli Obama äärmiselt skeptiline Afganistani operatsiooni õnnestumise osas ja koostöö Valge Majaga üldse äärmiselt vaevaline.

Gatesi sõnul suhtus kogu valitsus alates presidendist ja asepresidendist armee juhtkonda suurte kahtlustega.

«Nad viisid mikrotasandil haldamise ja asjadesse sekkumise ennenägematule tasemele,» märkis eksminister. Gates tõi eraldi välja, et tema ametist lahkumine oli eriti lähedal 2009. aasta sügisel, mil tal sai kõrini Obama administratsiooni võimetusest aru saada, et sõda on ettearvamatu ja ennustamatu.

Gates kirjutab ühtlasi, et Obama ja endine välisminister Hillary Clinton tõdesid tema juuresolekul, et on USA sõjajõudude suurendamise vastu Iraagis 2007. aastal vaid sisepoliitilistel põhjustel.

Ekskaitseminister hurjutas oma uues raamatus eriti karmilt asepresident Joe Bideni, kellel Gatesi hinnangul pole õigus olnud üheski suuremas välispoliitilises ega riiklikku julgeolekut puudutavas küsimuses viimase nelja kümnendi jooksul.

Gates on endine Luure Keskagentuuri (CIA) juhataja, kes läks president George W. Bushi valitsuse kaitseministriks Donald Rumsfeldi lahkumisel. Gates jätkas Obama palvel ametis veel kaks aastat pärast tolle valimisvõitu 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles