Leedu välisministeerium saatis lekkejuurdluse andmed julgeolekuametile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Linas Linkevičius.
Leedu välisminister Linas Linkevičius. Foto: SCANPIX

Leedu välisministeerium lõpetas sisejuurdluse salajase info ajakirjandusse lekitamise asjus ja saatis tulemused riiklikule julgeolekuteenistusele (VSD), ütles välisminister Linas Linkevičius täna BNS-ile.

Linkevičiuse sõnul on ministeerium jõudnud lõpule juurdlusega uudisteportaalis alfa.lt avaldatud andmete kohta, mis puudutasid välisministeeriumi peainspektoraadi salajast uurimist suursaadikute vestluse meediasse lekitamise asjus.

«Me pöördusime 2013. aastal riikliku julgeolekuteenistuse poole, nagu riigi- ja ametlike saladuste seadus ette näeb. Me viisime läbi ka oma uurimise. Uut informatsiooni meil ei ole. Kõik järgmised sammud on oma juurdlusi menetlevate institutsioonide pädevuses,» ütles minister.

Uudisteportaal alfa.lt teatas 2013. aasta oktoobris, et tema valduses on peainspektoraadi salajase juurdluse andmed. Portaali sõnul viitab endise kõrge julgeolekuametniku Virgilijus Petkevičiuse juhitava peainspektoraadi uurimistulemus, et diplomaatiliste vestluste lekitamine on osa «Vene luure aktiivsetest sammudest» Leedu Euroopa Liidu eesistumise, eriti aga novembri lõpus Vilniuses peetud idapartnerluse tippkohtumisega seoses.

Linkevičius tõrjus kolmapäeval viimaseid ajakirjanduses levivaid kuuldusi, et julgeolekuteenistuse käsutuses on suursaadikute telefonivestluse salvestuste originaalid.

«Need on kuulujutud ja me ei kommenteeri neid,» ütles minister BNS-ile ja soovitas küsida kommentaari neilt, kes kuuldusi levitavad või neilt, kes asja uurivad.

Leedu suursaadik Aserbaidžaanis Artūras Žurauskas ja suursaadik Ungaris Renatas Juška olid septembris sunnitud tagasi astuma, kuna videoportaali YouTube ilmusid salvestised nende pealtkuulatud telefonikõnedest, kus diplomaadid vahetavad mitteametlikus vormis arvamusi Aserbaidžaani ja Armeenia vahelise konflikti, Türkmenistani sisepoliitilise olukorra ja Leedu riigijuhtide teemal.

Oktoobris algatas Leedu peaprokuratuur juhtunu asjus juurdluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles