Laaneots: USA üksuste toomine Eestisse oleks kui punane rätik pullile

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots.
Ants Laaneots. Foto: Margus Ansu

USA vägede paigutamine Eestisse tekitaks asjatuid pingeid kahe leeri – NATO ja Venemaa – vahel, ent samas on Ühendriikide vägede juuresolek Euroopas hädavajalik heidutusjõud, leidis kaitseväe endine juhataja, erukindral Ants Laaneots.

Laaneots ütles kaitseminister Urmas Reinsalu selleteemalist avaldust kommenteerides, et USA jõudude juuresolek Euroopas aitaks tõsta heidutusvõimekust Venemaa vastu. Laaneots selgitas, et Vene Föderatsioon on alates 2009. aastast suurendanud oma vägesid kõige kolme Balti riigi piiride juures. Lisaks on idanaabritel väidetavalt plaanis tuua üks täiendav üksus Pihkvasse.

«Minu arvates võib selle põhjuseks eelkõige olla see, et NATO aktiivsus on Balti regioonis kasvanud ja NATOs on tehtud kaitseplaan Balti riikidele,» rääkis Laaneots ja lisas, et teise põhjusena võib välja tuua ka Eesti enesekaitse võimekuse kasvu.

Laaneotsa sõnul näeb 2010. aastal kinnitatud Venemaa sõjaline doktriin just NATOt ja tema liikumist Vene piiridele lähemale suurima ohuna ning seepärast peab Venemaa Balti regiooni julgeoleku seisukohalt väga tähtsaks. «Piltlikult öeldes tähendaks USA üksuste paigutamine Eestisse omamaoodi pullile punase rätiku nina alla panekut,» ütles ta.

Mida võiks maksimaalselt soovida, on see, et USA üksused paigutaksid Balti riikidesse eelpositsioneerimislaod, nagu külma sõja ajal tehti Norras, Saksamaal ja mujal.

Laaneots lisas, et USA vägede toomine Eestisse tekitaks väga suuri pingeid ja vastasseisu Venemaa ja NATO vahel ega tooks ka midagi head Eestile. «Selles mõttes on paigutamine ilmselt ebasoovitav ja olen 99 protsenti kindel, et USA seda ka kunagi ei tee. Küll aga on tähtis NATO heidutamise võimekus, mis ilma Ühendriikide piisavate jõudude olemasoluta Euroopas on ebarahuldav, sest Euroopa riigid on minetamas oma kaitse- ja tegutsemisvõimekust ilma USAta Põhja-Atlandi artikkel 5 operatsioonide raames.»

«Mida võiks maksimaalselt soovida, on see, et USA üksused paigutaksid Balti riikidesse eelpositsioneerimislaod, nagu külma sõja ajal tehti Norras, Saksamaal ja mujal. See oleks hoiatussignaal võimalikule agressioonile,» lisas Laaneots.

Laaneotsa hinnangul on Eesti jaoks oluline, et Balti riikide kaitseplaan oleks detailideni välja töötatud, selle täitmine tagatud üksustega ning et seda harjutataks ka regulaarselt õppustel läbi.

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles USAs visiidil olles, et Balti riikide seisukohalt on Ühendriikide sõjalise jõu puhul olulisim selle kohalolu. «Muidugi kroonijuveel oleks alaline Ameerika Ühendriikide üksuste kohalolu Euroopa pinnal. Mul oleks väga hea meel näha USA üksuste alalist kohalolu oma kodumaal, aga ma mõistan ka tänaseid olusid,» lisas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles