Reinsalu: USA sõdurid on juba praegu Baltikumis

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles muu hulgas, et tunneb puudust mullu Euroopast lahkunud USA viimasest tankist.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles muu hulgas, et tunneb puudust mullu Euroopast lahkunud USA viimasest tankist. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles valitsuse pressikonverentsil oma USA visiiti kommenteerides, et USA sõjajõu kasvav kohalolek on Eesti julgeoleku huvides ja tegelikult on USA sõdurid Baltikumis ka praegu.

«Ma tahan ühemõtteliselt üle korrata, et minu sõnum on mõistetud õigesti: meie regioon on ainuke regioon, kus sõjaline tasakaal ei ole NATO kasuks vaid kahjuks ja seetõttu Eesti julgeoleku huvides on USA kasvav sõjaline kohalolek,» sõnas Reinsalu.

«Ühendriikide sõdurid on juba praegu Balti riikides ja täidavad siin sõjalist ülesannet: 3. jaanuarist algas NATO õhuturbemissioon, mida Leedus täidavad USA sõdurid.»

Reinsalu ütles, et veebruaris toimuval NATO kaitseministrite kohtumisel on Eesti tõsine huvi on see, et Euroopa riigid oleksid valmis oma riigikaitse rahastamist suurendama ning et USA ei jääks kõrvale alliansi koostööst Euroopas.

Kolmas Eesti jaoks oluline eesmärk on see, et tänavu Afganistani missiooni lõpetav NATO säilitaks oma sõjalise vormi. Eestil on selleks varuks ka oma ettepanek.

«Meie seisukoht on, et vähemalt igal aastal peaks NATO suutma läbi viia reaalse maastikul toimuva suurõppuse. Järgmine õppus on 2015 aastal Hispaanias,» sõnas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles