Vaher peab kriminaliseerimise määra kolmekordset tõusu liiga suureks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Siseminister Ken-Marti Vaher ütles valitsuse tänasel pressikonverentsil, et peab kriminaliseerimise määra tõusu praeguselt 64 eurolt plaanitavale 200 eurole liiga suureks.

«Siseministeerium ja ka ma ise oleme probleemi näinud selles, et kriminaalkaristuslikku määra tõstetakse nii ulatuslikult, oleme sellele erinevate diskussioonide käigus tähelepanu juhtinud ja oma eriarvamust ka väljendanud,» ütles minister täna valitsuse pressikonverentsil.

Ta jätkas, et valitsus kiidab heaks, et pikki aastaid ette valmistatud karistusseadustiku muutmise eelnõu lõpuks riigikogu ette on jõudnud, kuid nüüd peab parlament otsustama, kuidas kriminaalkaristusliku määra mõiste ja piirmäär paika panna. «Kas me räägime siin 65 eurost või on ta 65 euro ja 200 euro vahel – see on nüüd täiesti parlamendi menetleda,» tõdes Vaher.

Ta ütles, et diskussioon riigikogus on tervitatav. «Minu meelest on praegu eelnõus välja pakutud tõus liiga suur, aga parlamendil on kõik võimalused erinevaid osapooli kuulata ja argumente kaaluda ning teha mõistlik valik. Valik on kindlasti ka maksumaksja ressursis ehk selles, mille peale me kulutame kriminaalmenetluslikku ja mille peale väärteomenetluslikku jõudu,» rääkis minister.

Avalikkuses on plaanitav seadusemuudatus tekitanud muret, et kriminaalmenetluse alustamiseks vajaliku kahjusumma järsk tõstmine toob kaasa selle, et paadunud vargaid saab edaspidi karistada vaid väärteokorras ehk rahatrahviga. Vaher vaidles sellele vastu, tuues välja, et kui väärteos süüdimõistetu pole trahve ära maksnud, saab talle aresti määrata. Lisaks on süstemaatiline vargus automaatselt kriminaalkuritegu, ütles minister.

«Karistus järgneb niikuinii ja ka väärteokaristuse puhul on inimeselt võimalik võtta vabadus ehk anda rikkujatele selge signaal, et nad ei pääse sellega, et neile kirjutatakse välja tšekk, mille nad võivad rahulikult korstnasse kirjutada,» lõpetas Vaher.

Karistusseadustiku muutmise eelnõuga soovitakse tõsta varguste kriminaalkuritegudeks liigitumise piir praegu kehtivalt 64 euro väärtuses kahju tekitamiselt 200 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles