Keskerakonna MTÜ trahv e-valimiste laimukampaania eest jääb jõusse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuhulgas on MTÜ Ausad Valimised läbi viinud ka e-valimiste vastase reklaamikampaania, mille eest tarbijakaitseamet trahvis MTÜd 1600 euroga.
Muuhulgas on MTÜ Ausad Valimised läbi viinud ka e-valimiste vastase reklaamikampaania, mille eest tarbijakaitseamet trahvis MTÜd 1600 euroga. Foto: Mati Hiis

Riigikohus ei võtnud menetlusse keskerakondliku MTÜ Ausad Valimised kassatsioonkaebust Harju maakohtu otsusele. Seega jääb jõusse mittetulundusühingu trahvimine reklaamiseaduse rikkumise eest.

MTÜ Ausad Valimised korraldas 2013. aasta 18. märtsist 7. aprillini Tallinnas reklaamikampaania, mille käigus eksponeeris 68 asukohas üle linna järgmise sisuga reklaame: «Nad võivad su hääle kustutada», «Iga e-hääl võib olla oht Eesti iseseisvusele», «Nad võivad anda Su hääle, kellele tahavad».

Tarbijakaitseameti hinnangul rikkus MTÜ Ausad Valimised reklaamikampaaniaga reklaamiseadust, mille järgi ei tohi reklaam olla oma sisult alavääristav või halvustav ning muu hulgas alavääristada õiguskuulekat käitumist.

Amet määras mittetulundusühingule reklaamiseaduse rikkumise eest eelmise aasta 3. juunil 1600 euro suuruse trahvi.

MTÜ Ausad Valimised vaidlustas tarbijakaitseameti otsuse kohtus. Harju maakohus tühistas mullu oktoobris mittetulundusühingule määratud 1600-eurose trahvi ja määras ühingule reklaamiseaduse rikkumise eest 800-eurose trahvi.

Maakohus vähendas otsusega küll mittetulundusühingu trahvisummat, kuid trahvi määramine jäi jõusse.

Maakohus nõustus sellega, et tegemist oli reklaamiseadusega vastuolus oleva reklaamiga, kuivõrd MTÜ Ausad Valimised reklaamikampaania alavääristas õiguskuulekat käitumist ja halvustas e-valimisi kui tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles