ERRi Moskva korrespondendiks saab Neeme Raud

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Raud.
Neeme Raud. Foto: Peeter Langovits

Möödunud aasta aprillis New Yorgist Tallinna naasnud Neeme Raud otsustas taas vastu võtta väliskorrespondendi ametikoha ja asuda rahvusringhäälingu kanalite kaudu vahendama eestlastele Moskvas toimuvat.

Esialgu jätkab Raud Vikerraadios päevakajaliste saadete juhtimist ja välispoliitika kommenteerimist, ning alates tänasest on ETV eetris Neeme Raua uus saatesari «Lähetus", kus uuritakse, kuidas Eesti maailmas asju ajab. Tähendusrikka sümbolina on esimese saate sihtpaigaks just Moskva ja teemaks Venemaa praegune seis.  

«Pärast detsembrikuist komandeeringut Moskvasse, kus salvestasime saadet «Lähetus», tundsin ja nägin neid teemasid, mida tänane Moskva ja Venemaa ajakirjanikule pakuvad. Taas hakkas n-ö korrespondendisüda tuksuma ja pea võimalikke lugusid välja mõtlema,» selgitas Neeme Raud.

Uue sihtkoha üheks plussiks peab Raud meeskonnatööd kogenud operaatori Anton Aleksejeviga. «Oluline on seegi, et saan seal kasutada oma vene keele oskust. Ja, mis seal salata, suurlinna tuled meeldivad mulle,» märkis Raud.

«Mul endal on Moskvaga ka muidugi oma suhe. Pärast keskkooli läksin just sinna ülikooli õppima. Ja kuigi Moskva on 25 aastaga palju muutunud, tundsin seal siiski ära midagi omast, tollest ajast. Nii et natuke nostalgiat ka. Muidugi saan aru, et roosade prillidega ei ole sinna mõtet minna, ajakirjaniku töö seal on keeruline, Moskva ei ole lihtne lähetus, aga kindlasti on ta väljakutse,» rääkis Raud.

Teemasid on Neeme Raua hinnangul uues paigas palju. «Moskvast siia jõudev pilt peab olema mitmetahuline - et seda suurt linna ja riiki näidata nii võimu raske rusika kui ka vaimu poolelt. Ja kui palju me teame niiöelda kaasaegse, kosmopoliitse Moskva elustiilist, mis ei erine minu arvates kohati sugugi New Yorgi omast?»

ERRi uudistejuhi Urmet Koogi sõnul on Raua Moskvasse minek rahvusringhäälingule suur võit. «Kui Neeme eelmisel kevadel Ameerikast Eestisse naases, oli meil kohe jutuks, et kui ta kunagi peaks tahtma korrespondenditööle naasta, võiks just Moskva olla talle sobiv väljakutse. Ehk nüüd saame saata Moskvasse inimese, kes oli meie esimene valik ja kel on kõige suuremad korrespondenditöö kogemused Eestis üldse.»

Koogi kinnitusel oodatakse Raualt Venemaal toimuva kajastamist laiemalt kui ainult see, mis toimub Kremlis. «Eelmisel suvel rääkis Ilmar Raag Vikerraadios, et see pilt, mida ta saab Venemaa kohta Eesti ajakirjandusest ja mida ta koges Venemaal filmi tehes tavaliste inimestega suheldes, on üsna vastandlik. Ehk me ootame Neemelt seda, et ta kajastaks Vene ühiskonna elu selle mitmekesisuses,» ütles Kook.

Enne korrespondenditöö algust jõuab ETV eetrisse Neeme Raua uus sari «Lähetus», neljapäeviti kell 20.30 alates 9. jaanuarist. Vaatajad võetakse iga nädal kaasa uude lähetusse – vaadeldakse diplomaatiat, aga ka majandus- ja kultuurisidemeid ning kaitsekoostööd teiste riikidega. Esimene saade kannab alapealkirja «Moskva, paarkümmend aastat hiljem», kus huviorbiidis on Venemaa praegune seis. Nagu suursaadik Jüri Luik saates märgib, on sealsed suhted eri valdkondades erinevad: poliitikas kohati problemaatilised, kultuuri alal aga erakordselt soojad.

Neeme Raud tegi rahvusringhäälingu tele- ja raadioprogrammidele USAst kaastööd kokku 20 aasta vältel. Moskva korrespondendi ametisse asub Raud augustis-septembris. Rahvusringhäälingul on korrespondendipunktid väljapool Eestit lisaks Moskvale ka Brüsselis ja Washingtonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles