Iseseisva Rahvaliidu toetajad kiikavad Keskerakonna poole

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Ülehomsel Rahvaliidu erakorralisel kongressil sotsidega ühinemise vastu seisev partei raudvara kiikab Keskerakonna poole, mis teeb sotsidega ühinemises kõhklejad eriti ettevaatlikuks.

Pärast seda kui Rahvaliidu noor juhatus teatas, et partei võib hukust päästa vaid liitumine sotsidega, teatasid Villu Reiljani tiiva esindajad Mai Treial, Ester Tuiksoo ja Reiljan koos Arnold Rüütliga, et tuleb jätkata omapäi. Iseseisva erakonna elujõulisust ei usu aga sotsidega ühinemise vastased isegi.

Pole juhuslik, et teisipäeval kutsus Keskerakond rahvaliitlasi enda leeri. «Oleme jälginud murelikult Rahvaliidu sisepingeid, mis võivad negatiivselt mõjutada ka vasaktsentristlike jõudude koostööd ning oleks kindlasti vesi Toompea parem­äärmusliku võimukoalitsiooni veskile,» teatas keskpartei, märkides, kui Rahvaliit peaks lagunema, on Keskerakonna uks selle liikmetele avatud.

Käib vilgas kihutustöö

Eelmisel nädalal käis Rahvaliidu Tartu linnaühenduse koosolekul koos Janno Reiljaniga sotsidega ühinemise vastu agiteerimas üsna skandaalse mainega ärimees Lauri Vitsut, Tallinna keskerakondlasest linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti vend. Lauri Vitsut on aastaid olnud passiivne Rahvaliidu liige, kuid viimastel nädalatel aktiviseerunud ja teeb hoogsat parteisisest kihutustööd.

Üks Tartu koosolekul viibinud rahvaliitlane tunnistas, et enne koosolekut ta kahtles sotsidega ühinemises, aga pärast Reiljani ja Vitsuti radikaalset, ähvardusi täis sõnavõtte tekkis tal veendumus, et parem uus mõistlik jõud koos sotsidega, kui lasta radikaalidel ühinemine nurjata, et siis Rahvaliit Keskerakonnaga ühendada.

Lisaks Tartule on Vitsut osalenud Valga, Järvamaa, Läänemaa ja Põlva koosolekutel. Kõikjal väidab ta, et tal on plaan, kuidas edasi minna, aga ei avalikusta seda enne, kui «reeturid» on erakonnast läinud. Vitsutit ja Rahvaliidu Harjumaa maakonnaühenduse juhti Uno Silbergi peetakse kõige usinamateks Villu Reiljani käsilasteks.

Rahvaliidu riigikogu fraktsiooni juht Mai Treial, kelle Arnold Rüütel võib täna esitada erakonna juhi kandidaadiks, toetas Keskerakonnaga liitumist juba pärast viimaseid kohalike omavalitsuste valimisi. «Kui kõrvutada Keskerakonna või sotsiaaldemokraatidega koos tehtut, siis viimasest ei oskagi midagi meenutada,» leidis ta.

Keskerakond näeks hea meelega enda ridades ka Tuiksood, kel Kagu-Eestis suur toetajaskond. Tuiksoost oleks sisimas huvitatud ka sotsid, kui kohtukull temast vaid õigeksmõistvalt mööda lendaks.

Väidetavalt on Keskerakond pakkunud Tuiksoole, kel soojad suhted Keskerakonna ammuse toetaja, ettevõtja Oliver Kruudaga, riigikogu valimiste nimekirjas Kagu-Eestis üht esikohtadest.

Tuiksoo eitab lepet

Tuiksoo nimetas seda rumaluseks. «Ma ei tea, kas jätkangi poliitikas,» ütles ta, eitades lepet Keskerakonnaga.

««Meie sotsid» ehmatasid ära, et vastuseis ühinemisele nii suur on,» märkis Tuiksoo. «Minu meelest oleks olnud aus, et lisaks sotsidele oleks läbi räägitud ka Keskerakonna või mõne võimuerakonnaga.»

Tuiksoo tõdes, et palli sotside väravasse ajades on Rahvaliidu juht Karel Rüütli koos kaasvõitlejatega teinud liitumise vastuvõetamatuks. «Ja sellest on neil tekkinud arvamus, et Keskerakond segab vahele.»

Tuiksoo sõnul heidab Rüütli leer oponentidele ette varuplaani puudumist. «Vaatame, kui palju meid pühapäeval järele jääb ning teeme siis plaane,» sõnas ta. «Praegu polegi võimalik mingit plaani välja käia; meie eesmärk on säilitada erakonda nii palju, kui seda veel on.»

Rahvaliidu iseseisva jätkamise pooldajad peavad õnnestumiseks seda, kui pühapäeval jääb sotsidega liitumise toetajate protsent alla 50.

Mai Treiali toetuskiri Keskerakonnaga ühinemisele

Nädala eest Rahvaliidu esimehe Karel Rüütli asemel Rahvaliidu riigikogu fraktsiooni juhiks valitud Mai Treiali e-kiri parteikaaslastele läinud aasta 22. oktoobrist, pärast kohalikke valimisi ja Keskerakonna kutset ühinemisele:

«Tere! Palun juhatuse koosolekul minu seisukoht avalikuks teha ja arvestada minu toetushäälega alustamaks edasisi arutelusamme Keskerakonna ettepaneku suhtes. Kahjuks ei ole mul võimalik tänasel juhatuse koosolekul osaleda, aga ma soovin siiski nii olulises küsimuses, nagu seda on Keskerakonna ettepanek Rahvaliidule, oma arvamuse välja öelda.

Enne veel toimunud kohalike omavalitsuste valimisest. /.../ Rahvaliidu kuvandit, kui soovite, jääb «kaunistama» senise 12,5% asemel «tubli» 1,9%. Ja nii mõõtu võetaksegi. Me oleme ennast ise auti mänginud. Väga kahju!

Ja kui ma loen 20.10.2009 erakonna poolt välja antud pressiteatest, et «Rahvaliit säilitas positsioonid suurima jõuna omavalitsuste ja maaelu tasandil», on mul piinlik. Head erakonnakaaslased, lõpetame palun sellise hämamise. /.../  

Nüüd Keskerakonna ettepanekust. Kindlasti on seda vaja kaaluda. /.../

Tahame või ei taha, kuid möödanikust on meenutada mitmeid suuri ettevõtmisi, kus meie ühisjõud on andnud võimsa tulemuse. Meenutame siin eelkõige just elektrijaamade ja raudtee erastamise vastaseid väljaastumisi. Ka eakate meeleavaldused jne. Kui kõrvutada Keskerakonna või sotsiaaldemokraatidega koos tehtut, siis viimasel juhul ei oskagi midagi meenutada. /.../

Nii et võtame Keskerakonna ettepaneku kaalumisele, moodustame läbirääkimiseks meeskonna ja läheme juba siis sisuliste otsustuste juurde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles