Tšehhi president lubas nimetada peaministriks Sobotka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi Sotsiaaldemokraatliku Partei liider Bohuslav Sobotka.
Tšehhi Sotsiaaldemokraatliku Partei liider Bohuslav Sobotka. Foto: SCANPIX

Tšehhi president Miloš Zeman lubas täna, et nimetab tuleval nädalal peaministriks sotsiaaldemokraatide esimehe Bohuslav Sobotka, kes hakkab juhtima kolmeparteilist koalitsioonivalitsust.

«Nimetamine leiab aset järgmisel... reedel,» ütles Zeman ajakirjanikele.

Tšehhi uudisteagentuuri ČTK vahendas Zemani sõnu, mille kohaselt täitis Sobotka ainsa talle esitatud tingimuse ja on suutnud kindlustada valitsusele stabiilse enamuse parlamendis.

Eelmisele valitud peaministrile Petr Nečasele sai saatuslikuks luure- ja pistiseskandaal, mis kukutas paremtsentristliku valitsuse ja tõi oktoobris kaasa ennetähtaegsed valimised. Pärast Nečase tagasiastumist juhtis riiki Jiří Rusnoki tehnokraatide valitsus, kellele parlament augustis umbusaldust avaldas.

Valitsuskoalitsiooni moodustavad Sotsiaaldemokraatlik Partei (ČSSD), uus erakond ANO ja kristlikud demokraadid (KDU-ČSL). Koalitsioonilepe sai allkirjad 6. jaanuaril.

Ennetähtaegsed valimised võitis Sobotka vasakpoolne ČSSD oodatust tagasihoidlikuma tulemusega, olles sunnitud ühendama jõud valimistel teise tulemuse saanud miljardär Andrej Babiši uue populistliku erakonnaga ANO. Neil ja kristlikel demokraatidel on 200-kohalises alamkojas 111 kohta.

Uues kolme erakonna valitsuses on 17 liiget, teiste seas kaks portfellita ministrit. ČSSD saab valitsuses kaheksa, ANO kuus ja KDU-ČSL kolm kohta.

ČSSD saab uues valitsuse sise-, tööstus-, välis-, töö- ja tervishoiuministri portfelli. ANO hakkab juhtima rahandus-, transpordi-, justiits- ja kaitseministeeriumi. KDU-ČSL saab endale põllumajandus- ja kultuuriministri portfelli ja asepeaministri koha.

Loodav valitsuskoalitsioon jõudis programmis kokkuleppele enne jõule. Uus valitsus on lubanud tõsta pensione, alampalka ning lapsetoetust alates teisest lapses. Samuti on plaanis tühistada meditsiiniteenuste tasud, mille kehtestas 2008. aastal Mirek Topoláneki paremtsentristlik valitsus. 2015. aastast on kavas vähendada ravimite, raamatute, lastetoidu ja mähkmete käibemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles