Maruste: kriminaliseerimise määr üksi probleeme ei enneta ega tekita

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste
Rait Maruste Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste ütles avalikkuse kriitika alla sattunud kriminaliseerimise määra plaanitavat suurt tõusu kommenteerides, et määra muutmine iseenesest probleeme ei enneta ega tekita.

Maruste ütles Postimehele, et teemat tuleks vaadata laiemas kontekstis. « Kuhugi tuleb see joon tõmmata. Võib-olla on hüpe tõesti suur, kolm korda (kava kohaselt tõuseks määr 64 eurolt 200 eurole – toim.), aga jutt on kriminaliseerimisest, enne seda on ju väärteomenetlus ja ega see kuhugi ei kao,» rääkis poliitik.

«Arvata, et ainult kriminaliseerimise määr tekitab probleeme või hoiab midagi ära, on ebaadekvaatne,» rõhutas ta.

Maruste sõnul peaks küsima politseilt statistikat selle kohta, kui suure osa nende töökoormusest moodustavad varavastased pisikuriteod. «Mis on see mõistlik määr, tuleb eelkõige politsei käest küsida, sest seda eemalt paljalt summa põhjal hinnata on väga keeruline,» rääkis ta.

«Ega see paljas kriminaalvastutuse määra piir ei hoia asju ära. Mina ei ole määra alandamise vastu, aga on ebaadekvaatne arvata, et mida räigem on karistus ja mida kergemini seda kohaldada, seda rohkem on meil kord majas,» rääkis põhiseaduskomisjoni esimees.

Karistusseadustiku muutmise eelnõuga soovitakse tõsta varguste kriminaalkuritegudeks liigitumise piir praegu kehtivalt 64 euro väärtuses kahju tekitamiselt 200 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles