Pomerants: õiguskomisjon pole kriminaliseerimise määra minutitki arutanud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants ütles, et komisjon pole avalikkuses kriminaliseerimise määra üle diskussiooni vallandanud karistusseadustiku muutmise eelnõud minutitki arutanud.

Ta selgitas, et eelnõu saadetakse järgmise nädala teisipäeval alles esimesele lugemisele ja arutelud selle sisu üle algavad pärast seda, kui muudatusettepanekute tähtaeg on läbi ja need on laekunud.

«Siis tulevad kõik üksikküsimused arutlusele ja kui meile tuleb selles osas konkreetne muudatusettepanek, siis kutsume kõik asjaomased laua taha ja hakkame vaatama, mis sellega peale hakata ja mis ühed või teised argumendid võiksid olla. Aga see juhtub alles millalgi veebruaris,» vastas Pomerants küsimusele, kas õiguskomisjon võiks tulla vastu Eesti Kaupmeeste Liidu soovile suurendada kriminaliseerimise määra praeguselt 64 eurolt mitte 200 eurole, nagu esialgu plaanitud, vaid hoopis 100 eurole.

Pomerantsi sõnul ei vasta tõele väide, et kaupmeeste liit saatis õiguskomisjonile kirja, milles palus kriminaliseerimise määra plaanitust vähem tõsta. Ta märkis, et augustis saadeti küll kiri justiitsministeeriumile, aga mitte õiguskomisjonile, mistõttu ei vasta tõele meedias kõlanud väide, et komisjon kaupmeeste ettepaneku tagasi lükkas.

Pomerantsi sõnul on eelnõu juures palju «aga»-sid: varguste hulk võib määra tõstes kasvada, samas läheb praegu liiga palju politseijõudu kriminaalmenetlustele. «Seal peab kõiki neid asju kaaluma ja absoluutselt ei saa öelda, et kaupmehed oleksid tõstatanud nüüd mingi tühise probleemi; nende vaatevinklist kindlasti mitte,» tõdes poliitik.

Ta lisas ka, et võrreldes praeguste päevamäärade kehtestamise ajaga on inimeste sissetulekud vahepeal suurenenud. «See pole selline nipsust lahendatav probleem, aga kindlasti oleme veebruari keskel targemad,» sõnas ta.

Karistusseadustiku muutmise eelnõuga soovitakse tõsta varguste kriminaalkuritegudeks liigitumise piir praegu kehtivalt 64 euro väärtuses kahju tekitamiselt 200 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles