Britid survestavad valitsust tegutsema Indias vangistatud laevakaitsjate vabastamiseks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal eestlased viibisid.
Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal eestlased viibisid. Foto: AdvanForti koduleht

Koos eestlastega on Indias teadmata ajaks vangis ka kuus britti. Nüüd on nende perekonnad algatanud avaliku pöördumise, milles nõutakse, et valitsus asuks tööle meeste vabastamise nimel.

«Kuus briti endist sõdurit on Indias vangistatud alates 18. oktoobrist 2013. Nad on meie riiki kaitstes riskinud oma eluga ja vajavad Briti valitsuse abi, et vabaneda India vanglast, kus neid seadusevastaselt kinni hoitakse,» on kirjas petitsioonis.

«Need mehed on pühendanud oma elud teiste kaitsmisele, töötades India ookeanil piraatidevastastel operatsioonidel. Nad vahistati sel ajal, kui nad puhkasid transpordialusel, mis toimetas neid ühe kaitstava laeva pealt teisele. Neilt on võetud vabadus ja inimõigused, Briti valitsus peab ette võtma samme nende meeste vabastamise nimel.»

Avalik pöördumine saadetakse Suurbritannia välisministrile William Hague’le ja on praeguseks kogunud üle 77 000 toetusallkirja. Eestlasi ega teistest rahvustest laevakaitsjaid petitsioonis ei mainita.

Pöördumise algataja kirjutab, et on püüdnud saada kontakti Suurbritannia välisministeeriumiga, kuid pole neilt abi saanud.

«Kui Suurbritannia valitsus ei asu tegutsema, siis meile teadaolevalt võib neid mehi hoida vanglas kuni aasta ilma, et neile oleks süüdistus esitatud või algatatud kohtuprotsess. Ma tean, et ainult avalikkuse surve saab panna valitsuse tegutsema. Palun andke oma allkiri selleks, et valitsusele survet avaldada,» kirjutas autor.    

India rannavalve pidas piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio kinni 18. oktoobril Tuticorini lähedal. Meeskonna hulgas on peale eestlaste Suurbritannia, Ukraina ja India kodanikke.

Reedel teatas Eesti välisministeerium, et India võimud süüdistavad vahistatud laevakaitsjaid ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles