Riho Tänak: autojuhid alahindavad mobiili käeshoidmisega kaasnevaid riske

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei trahvis mullu mobiiliga roolis rääkijaid 1317 korral.
Politsei trahvis mullu mobiiliga roolis rääkijaid 1317 korral. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõige sagedamini kipuvad autojuhid sõidu ajal mobiiltelefoniga käed-vabad seadet kasutamata rääkima aeglases liikluses või pikal maanteesõidul, rääkis politsei- ja piirivalveameti (PPA) komissar Riho Tänak.

Möödunud aastal trahvis politsei käed-vabad seadet kasutamata rääkivaid juhte 1317 korral ja 2012. aaastal oli selliseid juhte 2345, PPA pressiesindaja Tuuli Härson ütles ERRi uudisteportaalile, et siinjuures tuleb arvesse võtta, et kõigi avastatud liiklusrikkumiste hulk on tunamullusega võrreldes vähenenud.

Riho Tänak nentis, et ilma käed-vabad seadmeta rooli taga rääkimine on nii Eestis kui ka paljudes teistes riikides paraku üsna levinud ja kuigi inimesed küll teavad, et see tegevus on keelatud, ei peeta ilmselt juhi tähelepanu hajumisega seotud riske piisavalt tõsisteks.

Komissar märkis, et kuigi Eestis ei ole autoroolis mobiiltelefoni kasutamisega seotud riskide või õnnetuste kohta uuringuid läbi viidud, kinnitavad nii rahvusvahelised teaduslikud uuringud kui ka populaarteaduslikud katsed, et telefoni kasutamine eksitab juhti.

Tänak rääkis, et arvatavalt kõige enam haaravad juhid telefoni järele olukordades, kus tuleb oodata kas foori taga, ummikus või aeglases liiklusvoolus ning kus tundub, et autojuhtimine nii palju keskendumist ei nõua, samamoodi ka pikal maanteesõidul, kus ühtlases tempos kulgemisel võib ekslikult tunduda, et mobiiltelefoni hoidmine probleeme ei tekita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles