Jaan Männik loobub oma erakonna loomisest, kui VIKi plaanist asja saab

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Männik
Jaan Männik Foto: Peeter Langovits / Postimees

Endine Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik, kes plaanis luua uue parempoolse erakonna, lubas sellest loobuda, kui Vaba Isamaalise Kodaniku (VIK) ja ühenduse Parem Eesti samasisulisest ideest asja saab.

Männik tuli uue erakonna loomise ideega välja mullu märtsis, öeldes, et Eesti parempoolsusel on kaks arengusuunda: olemasolevad erakonnad kas reformivad ennast või siis peab nende kõrvale tulema uus partei.

«Mulle polnud seda asja välja käies tähtis, et mina mängiksin esimest viiulit ja oleksin eesotsas,» ütles Männik Postimehele.

Ta rääkis, et sai mullu novembris aru, et uue paremerakonna loomise mõte oli lisaks talle veel neljal osapoolel – Rait Mikelsaarel, Kristiina Ojulandil, Paremal Eestil ja VIKil. Männik suhtles nende esindajatega ja jäi seisukohale, et mitme uue parempoolse partei asemel on vaja ühte tugevat.

«Olen kogu aeg öelnud ja mõtlen tänaseni, et kui Ojuland teeb erakonna, VIK teeb erakonna, Parem Eesti teeb erakonna, Rait Mikelsaar teeb erakonna ja Jaan Männik teeb erakonna, siis see ainult killustab ja oleks Eesti poliitikale isegi kahjulik,» ütles Männik.

«Seepärast olen Andres Herkeliga kokku saanud ja talle öelnud, et kui VIK teeb erakonna, siis nende algatus võiks olla see üks jõud, millest mina olen rääkinud,» lisas ta. Männik märkis, et on kohtunud ka Ojulandiga, kes on samal arvamusel, samuti on omavahel kohtunud ja seda küsimust arutanud Ojuland ja Herkel.

Männik kinnitas, et kui VIKi algatus osutub tugevaks, siis tema oma erakonda looma ei hakka, kuid VIKi loodava parteiga liitumist ta kinnitama ei kiirustanud. «Suhtun sellesse sümpaatselt, aga täna ei ole ju midagi, millega ühineda,» ütles ta, viidates, et erakonda pole veel olemas.

«Pole ju vähimatki teada sellest, kes oleks selle erakonna esimees, mis oleks nende programm ja nii edasi. See on kõik ees, me ei tea täna sellest absoluutselt mitte midagi ja sellepärast ma ütlen kokkuvõtteks, et suhtun asjasse sümpaatselt. Eesmärk on mitte killustada Eesti erakonnastruktuuri, et ei tekiks liiga palju erakondasid, aga praegu ei ole ju õieti mitte midagi olemas, millega ühineda,» rääkis Männik.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) ja ühendus Parem Eesti leppisid laupäevasel kohtumisel kokku, et asuvad koos tegema konkreetseid ettevalmistusi uue parempoolse erakonna loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles