Eestlasest piraadiküti päevik: oleme vanglas mõrvarite, vägistajate ja ülejäänud saastaga

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politsei toimetamas 18. oktoobril Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse.
India politsei toimetamas 18. oktoobril Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse. Foto: AFP / Scanpix

Briti leht The Sunday Post avaldas möödunud nädalal lõigud Indias vahistatud eestlasest piraadiküti päevikust, milles on kirjeldatud meeste vahistamist ja vanglatingimusi.

Möödunud aasta 12. oktoobril pidas India piirivalve kinni USA firmale Advanfort kuuluva laeva Seaman Guard Ohio, mille pardal oli 35 inimest, nende hulgas 14 eestlast. Eestlase päevikus seisab: «Kui nad meie dokumente jälle küsisid, siis me keeldusime. Neile ei meeldinud see ning nad lubasid meid rünnata, kui me ei anna neid. Andsime need siis sadamas politseinikele. Seejärel öeldi meile, et meid viiakse haiglasse kontrolli ja pärast seda lubavad nad meil laevale tagasi tulla.»

Piraadiküttide üllatuseks viidi aga 21 meeskonnaliiget politseijaoskonda, kus neid sunniti alla kirjutama dokumentidele, mis polnud nende emakeelde tõlgitud. 19. oktoobriks olid kõik laeva pardal viibinud 35 inimest vahistatud ning 24. oktoobril viidi nad Chennai linnas asuvasse Puzhali vanglasse, kus nad viibivad praeguseni.

«Enamikel meil on tõsised kõhuhaigused – kõhukrambid, oksendamine ja nõrkus – ma olen magades hallutsiantsioone näinud,» seisab päevikus. «Vanglas on 3000 vangi. Me oleme koos mõrvarite, vägistajate, varaste ja ülejäänud saastaga. Vanglas ringlevad ka külmrelvad ja narkootikumid.»

«Mind ei üllata enam, kui valvurid inimesi bambuskeppidega peksavad või kui keegi läbilõigatud kõriga haiglasse viiakse.»

India võimud süüdistavad vahistatud laevakaitsjaid ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Koos eestlastega on Indias teadmata ajaks vangis ka kuus britti. Nüüd on nende perekonnad algatanud avaliku pöördumise, milles nõutakse, et valitsus asuks tööle meeste vabastamise nimel. Avalik pöördumine saadetakse Suurbritannia välisministrile William Hague’le ja on praeguseks kogunud üle 77 000 toetusallkirja. Eestlasi ega teistest rahvustest laevakaitsjaid petitsioonis ei mainita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles