Reinsalu: meie regioon on ainus, kus sõjaline tasakaal on NATO kahjuks

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu kõnelemas Washingtonis Rahvusvahelises Strateegiliste Uuringute Keskuses.
Kaitseminister Urmas Reinsalu kõnelemas Washingtonis Rahvusvahelises Strateegiliste Uuringute Keskuses. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul tulenes tema sõnavõtt USA kohaloleku suurendamise kohta Eestis sellest, et praegu on õhus palju küsimärke NATO võimekuse ning poliitilise tahte osas tulevikus ning Eesti peab oma hääle selgelt kuuldavale tooma.

Reinsalu ütles ETV saates «Välisilm» oma palju poleemikat tekitanud avaldust kommenteerides, et ta pidas kõnes silmas täpselt seda, mida ütles. Ta lisas, et Eesti kõige tähtsam osa kaitsevõimest on heidutusvõime, mida riik toodab näiteks kaitseväega, aga ka läbi selle, et oleme NATO liige ning meil on olemas liitlased, kes on kriisi ajal valmis appi tulema.

«Need liitlased on olemas ja kindlasti on üks täiendav element heidutuses see, kui nad asuvad meie regioonis või paiknevad erinevates tegevustes siin samas Eesti pinnal,» märkis Reinsalu ning lisas, et kohalolek võib olla väga erinev, näiteks varustuse paigutamine riigi pinnale, õppused ja ka poliitilisel tasemel visiidid, kuid ta ei välistanud ka Ühendriikide sõjaväebaase ega üksuseid, kui julgeolekusituatsioon selliseks peaks arenema.

«Reaalsus on selline, et julgeolekutasakaalu mõttes on meie regioon ainukene NATO territooriumi osa, kus sõjaline tasakaal on n-ö sõjalise võimekuse mõttes NATO kahjuks, ja seda tuleb kindlasti kompenseerida,» lisas kaitseminister.

Reinsalu ütles, et tema sõnavõtud tulenesid sellest, et Eesti on julgeolekulises mõttes ühest ruumist sisenemas teise ning on palju küsimusi NATO võimekuse osas tulevikus. «Eesti peab siin selgelt ja tugevalt oma hääle kuuldavale tooma, sest see on esiteks meie eluline huvi ja teiseks, meil on ka moraalset kapitali seda sõna öelda, sest me oleme riik, kes tegelikult panustab riigikaitsesse.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles