Raport: Kõrgelaiu viis madalikule tüürimehe viga manööverdamisel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgelaid.
Kõrgelaid. Foto: www.tuulelaevad.ee

Mullu 20. novembril Saaremaalt Hiiumaale sõitnud parvlaev Kõrgelaid sattus madalikule, kuna laeva tüürimees tegi ebaõnnestunud manöövri ja kutsus kapteni appi liiga hilja, selgub veeteede ameti (VTA) raportist.

«Laeva madalikule sattumise tõenäoliseks põhjuseks võib lugeda vahis olnud vanemtüürimehe ebaõnnestunud manööverdamist Sõru sadamas sildumisel ja hilinenud kapteni sildakutsumist,» seisab ohutusjuurdluse raportis, vahendab Hiiu Leht.

Raporti koostanud VTA eksperdi järeldus on, et laeva navigatsioonivahi korraldamine ja selle koosseis oli puudulik.

Ta soovitas saata vanemtüürimehe mereakadeemiasse harjutama sildumist eritingimustes. Kapten peab aga täiendama sildumisprotseduuri osa, milles käsitletakse kapteni sildakutsumist.

20. novembri õhtul Triigi sadamast väljunud parvlaev Kõrgelaid 24 reisija, üheksa meeskonnaliikme ja üheksa sõidukiga pardal triivis enne sildumist Sõru sadamas kaist mõnekümne meetri kaugusel madalikule ning pääses uuesti liikuma peale neljatunnist tööd. Praam sildus kai ääres lõpuks kell 00.40.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles