Suurbritannia pakub Afganistani ateistile kaitset usulise tagakiusamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palvetavad mehed Kabulis.
Palvetavad mehed Kabulis. Foto: SCANPIX

Suurbitannia andis kaitseks usulise tagakiusamise eest varjupaika ühele Afganistaani kodanikule, sest temast on saanud ateist.

Mees, kelle nime ei avaldata, lahkus Afganistanist koos perekonnaga juba 2007. aastal, mil ta ise oli kõigest 16-aastane. Toona anti perekonnale luba 2013. aastani Ühendkuningriiki jääda.

Üles kasvas mees moslemiperekonnas ning vastavate usuliste veendumuste ja tavade keskel, ent Suurbritannias sai temast ateist, kinnitasid teda kaitsvad advokaadid. Kaitsjate sõnul seisab mees Afganistani naastes seetõttu silmitsi tagakiusamisega ning ohus võib olla ka tema elu, sest kogu sealne igapäevaelu on islamiseadustest läbipõimunud.

Advokaadid rõhusid siseministeeriumi poole pöördudes 1951. aasta põgenikekonvensioonile, mille eesmärk on kaitsta inimesi rassi, religiooni, rahvuse, grupikuuluvuse või poliitiliste veendumuste põhise tagakiusamise eest.

Kaitsja Claire Splawni sõnul tugineti peamiselt väitele, et ka ateistil peaks olema õigus kaitsele maailmavaatelise tagakiusamise eest täpselt samamoodi kui usklikul.

Kaitsja juhendaja Sheona York kinnitas, et otsus mehele varjupaika anda on oluline tunnistus sellest, et ka religioossete veendumiste puudumine on oluline mõttestatud filosoofiline seisukoht.

Briti humanistide ühenduse sõnul võib väga vabalt olla tegu esimese juhtumiga üldse, kus religioosse tagakiusamise tõttu saab asüüli religiooni eitav isik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles