Eksminister: USA hoidis ära Lõuna-Korea rünnaku põhjanaabri vastu

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endise kaitseministri Robert Gatesi mälestusteraamat.
USA endise kaitseministri Robert Gatesi mälestusteraamat. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide endise kaitseministri Robert Gatesi mälestusteraamatust selgub, et USA hoidis ära Lõuna-Korea sõjalise rünnaku Põhja-Korea pihta.

Väidetavalt juhtus see 2010. aasta novembris, kui Põhja-Korea sõjavägi oli tulistanud suurtükkidest Kollases meres Koreade piiril asuvat Yeonpyeongi saart. Intsidendis hukkus neli lõunakorealast.

Gatesi väitel kaasnes sellega tõsine kriis Lõuna-Korea valitsuses. Tollane riigipea Lee Myung-bak nõudis sõjalise vasturünnaku korraldamist. «Lõuna-Korea esialgsed kättemaksuplaanid olid suhteliselt agressiivsed. Need sisaldasid nii õhujõudude kui suurtükkide kasutamist.»

Eksministri sõnul valmistasid Ameerika Ühendriikidele arengud Korea poolsaarel tõsist muret. Kriis kahe Korea piiril ähvardas veelgi süveneda.

Järgnevatel päevadel pidasid president Barack Obama ja tollane välisminister Hillary Clinton maha arvukaid telefonikõnesid, püüdes rahustada Lõuna-Korea tippjuhte.

Gatesi sõnul nägi Hiina samal ajal vaeva Põhja-Korea rahustamisega.

Kättemaks jäi lõpuks suurtükkide kanda, kuna Lõuna-Korea tulistas üksnes Põhja-Korea suurtükke, millest konflikt oli alguse saanud.

Lõuna-Korea pole Robert Gatesi väiteid kinnitanud ega ümber lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles