Vahistatud Võru kohtuniku kaasosaline pääses vabadusse

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vambola Olli.
Vambola Olli. Foto: Erakogu

Koos Võru kohtuniku Vambola Olliga kinni peetud sama linna ettevõtja, keda kapo kahtlustab altkäemaksu andmises, jäi tänu koostöövalmidusele vabadusse.



Neljapäeva õhtul rabas Lõuna-Eesti väikelinna Võru kõiketeadjaid skandaalne uudis: kaitsepolitsei pidas kinni aastaid Võrus õigusemõistmise võrdkujuks olnud karmikäelise kohaliku kohtumaja esimehe Vambola Olli, kahtlustades teda korduvas altkäemaksu võtmises ja ebaseaduslike kohtulahendite koostamises.

Samaaegselt kohtunikuga peeti kinni ka ettevõtja, keda kaitsepolitseinikud kahtlustavad altkäemaksu andmises ja ebaseadusliku kohtulahendi tegemisele kaasaaitamises.

Pürgis riigikohtunikuks

Üle kahekümne aasta tagasi Tartu Ülikoolis juristihariduse saanud Olli karjäär oli enne neljapäevaõhtust krahhi kulgenud pealtnäha plekitult. Ainsa tagasilöögi pidi ta alla neelama 1998. aastal, kui ta kandideeris auväärsesse riigikohtuniku ametisse, kuid kõrge komisjon eelistas teist kandidaati.

Õigusjumalannat teenis Olli aga kõrvaltvaatajate hinnanguil laitmatult ning oli pälvinud otsekohese ütlemise ja karmi meelelaadiga õigusemõistja kuulsuse. Tema viimased otsused Võru kohtumajas langesid korduva koduvägivalla eest reaalselt vangi mõistetud jõh­kardile ja kohalikku tarbijate ühistut ligi poole miljoni krooniga petnud kelmile.

Vähesed teadsid, et tegelikult hoidis kaitsepolitsei mehel juba mõnda aega silma peal. Tema elustiili vaadates polnud ju mingit alust arvata, et ta oma ligi 40 000-kroonisele kuusissetulekule lisaks võinuks võtta ka altkäemaksu. Talle kuulus maastikuauto Toyota Land Cruiser ja lisaks oli ta pangast võtnud sissetulekut arvestades täiesti jõukohase, miljoni krooni suuruse laenu.

Ometi väidavad kaitsepolitseinikud, et neil on staažika kohtuniku vastu küllaldaselt kuriteole viitavaid tõendeid.

Need tõendid osutusid piisavalt veenvaks, et mees eile õhtul kohtu loal kuni pooleks aastaks vahi alla võeti. Ollile kahtlustuse esitanud riigiprokuratuur loobus samas teise kahtlustatava vahistamisest, sest väidetavalt tegi mees pärast kinnipidamist uurimisorganitega vabatahtlikult koostööd. Tasuks pääses ta eilse tööpäeva lõppedes tagasi omaste juurde.

Sõnakas kohtunik

Viimase poole aasta jooksul on Vambola Olli juba kolmas altkäemaksu võtmisega seoses vahistatud kohtunik. Kurva rea avas mullu detsembris Ida-Virumaal kohtunik Mihhail Komtšatnikov, kellele õige pea järgnes samast kandist Jüri Sakkart. Mõlemad mehed mõisteti reaalselt vangi.

Kolme endist kohtumõistjat ühendab tõik, et nad alustasid oma karjääri Nõukogude ajal ja olid avalikkuses tuntud otsekohese ütlemisega kohtunikena.

Vambola Olli pälvis mõned aastad tagasi laiema tuntuse sellega, kui julges esimesena kohtunikest välja öelda, et eeluurimisest tulnud materjalid on uurijate kogenematuse tõttu sageli poolikud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles