Komisjon avastas neljal valimisliidul keelatud annetuse

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand
Kaarel Tarand Foto: Toomas Huik / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalvekomisjon (ERJK) avastas mullu sügisel toimunud kohalike omavalitsuste volikogude valimiste aruannetest neljal valimisliidul keelatud annetuse.

«Üks keelatud annetuse saanud valimisliit kandideeris Maardus, üks Paldiskis, üks Koerus ja üks Narva-Jõesuus. Nad on pannud oma aruannetesse juriidilise isiku annetuse, kuigi seadus keelab seda otseselt. Seaduse järgi on juriidilise isiku annetus keelatud ja see tuleb annetajatele tagastada,» ütles ERJK aseesimees Kaarel Tarand Postimehele.

Tarandi sõnul on iga valimisliidu kaasus erinev. Aruannetes figureerib rahalise või

Tarandi sõnul ta nende valimisliitude nimesid veel ei nimeta, kuna ta ei soovi, et liidud loeksid asja kohta kõigepealt ajalehest. «Kahe valimisliiduga oleme ühendust saanud, kahega veel mitte. Me ei tea, kas ebaseaduslikud annetused on tehtud teadmatusest või tulenevad need pahatahtlikkusest. Parem kui nad ei saa mujalt teada kui otseallikast, siis me saame detailselt selgitada, mis nende probleemid on,» sõnas Tarand.

Maardus kandideeris valimistel ajal ainult üks valimisliit – Maardu Valimisliit, mille esinumber oli linnapea Georgi Bõstrov. ERJK dokumendiregistrist selgub, et valimisliit on esitanud tänase, 15. jaanuari kuupäevaga uue aruande ning selle dokumendi põhjal ei ole liit juriidilistelt isikutelt annetusi saanud.

Paldiskis on ERJK dokumendiregistris oleva aruande järgi saanud juriidilistelt isikutelt annetusi valimisliit Paldiski Põhjasadam. Aruandest selgub, et valimisliit sai Paldiski Sadamate ASilt kolmel korral mitterahalise annetuse kokku 1380 euro ulatuses. Osaühing Palsteve toetas aruande järgi valimisliitu neljal korral mitterahalise annetusega, kokku 6720 euro ulatuses. Valimisliidu esinumber oli valimistel Aleksei Tšulets.

Järvamaal Koeru vallas kandideerinud valimisliit Parem Koeru on oma aruandes märkinud, et sai OÜlt Trükisilm miterahalise annetusena ühe euro, selgub dokumendiregistrist. Valimisliidu esinumber oli valimistel Aldo Tamm.

Narva-Jõesuus tegutsenud valimisliit Lemmik Linn on ERJK dokumendiregistris asuvas aruandes märkinud, et on saanud kahelt osaühingult rahalise annetuse. OÜ Alijur on toetanud valimisliitu 107,16 ja OÜ Halaver-Toru 202,44 euroga. Valimisliidu Lemmik Linn esinumber oli valimistel Irina Seletskaja.

Tarandi sõnul kavatseb ERJK valimisliitudele selgitada, et juriidilise isiku annetused on keelatud ja need tuleb tagastada. Kui valimisliidud annetusi ei tagasta, järgneb juba edasine menetlus, kõigepealt hoiatus ja siis sunniraha määramine.

«See näitab kõigile kandideerijatele ja aruannete esitajatele, et komisjon ei lähtu mitte ainult formaalsetest näitajatest vaid vaatab kõik aruanded sisuliselt läbi ning varem või hiljem kõik puudujäägid avastatakse ja sunnitakse aruandjaid oma vigu parandama,» märkis Tarand.

Valimiskulude aruanne on praeguse seisuga esitamata veel kümnel üksikkandidaadil.

«Kümne üksikkandidaadiga oleme jõudnud sellisesse faasi, et nendele määratakse sunniraha. Sunniraha saab määrata seaduse järgi kuni 6400 eurot, aga me esimesel korral oleme piirdunud viieprotsendilise määra ehk 320 euroga. Kui nad ei reageeri ja ikka jätkavad oma ebaseaduslikku olekut, siis järgmisel korral me määrame juba suurema sunniraha, et see mõjuks. Sunniraha mõte on olla mõjutusvahend, et kallutada inimene seaduskuulekusele,» sõnas Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles