ÜRO: pooled süürlastest vajavad viivitamatult humanitaarabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria sisepõgenike lapsed seisavd humanitaarabijärjekorras Türgi piiri lähedases Bab al-Salami põgenikelaagris. r
Süüria sisepõgenike lapsed seisavd humanitaarabijärjekorras Türgi piiri lähedases Bab al-Salami põgenikelaagris. r Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon rääkis Kuveidis kohtumisel võimalike rahastajatega, et pool Süüria elanikest ehk ligi 9,3 miljonit inimest vajavad viivitamatult humanitaarabi.


ÜRO püüab Süüria aitamiseks alanud aastal koguda 4,7 miljardit eurot, mis on kõigi aegade suurim ühele riigile mõeldud toetus.

Bani sõnul on konfliktis Süüria astunud arengus mitukümmend aastat tagasi. Erilist muret avaldas peasekretär kasvava nälja ning naiste ja tüdrukute vastu suunatud vägivalla üle. Ta rõhutas, et Süüria abistamine on koorem, mida peavad rahu ja stabiilsuse nimel kandma kõik riigid.

Ligi 6,5 miljonit süürlast elab praegu sisepõgenikena ning üle 2,3 miljoni on registreeritud põgenikena naabruses asuvates riikides, kus paljud neist elavad äärmiselt kehvades tingimustes põgenikelaagrites.

ÜRO andmetel on konfliktis elu kaotanud üle 100 000 inimese, ent praegu puuduvad organisatsioonil usaldusväärsed allikad lisanduvate ohvrite kokku lugemiseks.

Konverentsi võõrustav Kuveit on lubanud anda Süüria toetuseks 367 miljonit eurot, Saudi Araabia 184 miljonit eurot, USA 279 miljonit eurot, Norra 55 miljonit ning Euroopa Liidu riigid üheskoos 553 miljonit eurot. Suurbritannia lubas anda veel 120 miljonit eurot, millega tõuseks Ühendkuningriigi panus Süüria abistamisse 724 miljoni euroni.

Nende summade kokkuliitmisel saab aga siiski vaid kolmandiku sellest, mida ÜRO soovib.

Inimõiguste eest võitlevad organisatsioonid on süüdistanud Süüria võime humanitaarabi jagamise takistamises mõningates piirkondades.

Human Rights Watch tsiteeris kohalikku aktivisti, kelle sõnul on Damaskusest vaid paari kilomeetri kaugusel asuvas Yarmouki põgenikelaagris vähemalt 28 inimest surnud toidu ja arstiabi puudumise tõttu, sest Süüria takistab abi pärale jõudmist.

Täna teatas ÜRO abiorganisatsioon UNRWA, et püüdis saata Yarmouki kuue veokiga toitu, lastehalvatuse vaktsiini ning muud esmavajalikku, ent pidi autod tagasi kutsuma, sest nende pihta tulistati.

Agentuuri sõnul said nad võimudelt loa siseneda laagrisse vaid lõunapoolse sissepääsu kaudu, mistõttu oli konvoi sunnitud sõitma läbi alade, kus tegutsevad aktiivselt džihadistide rühmitused.

BBC korrespondendi Bridget Kendalli sõnul vajavad Süürias lõksus olevad kogukonnad eelkõige seda, et loodaks humanitaarkoridorid, mida mööda abi saaks nendeni ka tõepoolest jõuda. Kendall nentis aga, et kuigi järgmisel nädalal toimub Genfis rahvusvaheline rahukonverents, ei taga miski, et seal vastava kokkuleppeni jõutaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles