Eesti teeb Suurbritanniaga laevakaitsjate juhtumis koostööd

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet arutas eile kohtumisel Suurbritannia välisministri William Haguega koostööd Indias kinnipeetud laevakaitsjate juhtumi lahendamisel.

«Eesti ja Suurbritannia jätkavad selle juhtumi osas tihedat koostööd, et aidata kaasa olukorra lahendamisele,» sõnas Paet.

Möödunud aasta oktoobris India ranniku lähedal kinni peetud firmale AdvanFort kuuluval laeval vahistati 35 meeskonnaliiget, neist 14 on Eesti ja kuus Ühendkuningriigi kodanikud.

Välisministrid arutasid kohtumisel ka viimastel kuudel aktuaalseks muutunud isikute vaba liikumisega seotud küsimusi. Paet rõhutas, et Eesti on ELi ühe peamise põhivabaduse – isikute vaba liikumise – tugev pooldaja. «See on äärmiselt oluline ja unikaalne väärtus ning ühtlasi ELi toimimise üks põhialuseid. Samas võivad ELi liikmesriigid teha muudatusi oma sotsiaaltoetusesüsteemides,» märkis ta. Välisminister lisas, et isikute vaba liikumise küsimuses on oluline keskenduda praktilisele koostööle ELi liikmesriikide vahel ning püüda hoiduda liikmesriikide vastandamisest.

Eesti ja Suurbritannia välisministrid kõnelesid veel julgeolekuteemadest, sealhulgas sügisel Walesis toimuvast NATO tippkohtumisest. Paeti sõnul on NATO tippkohtumisel tähtis edastada sõnum, et pärast allianssi suurima operatsiooni lõppu Afganistanis on NATO jätkuvalt tugev, aktiivne ja toimiv organisatsioon. Ka on Paeti sõnul oluline, et NATO keskenduks ka edaspidi oma põhiülesandele, milleks on allianssi kaitse tagamine.

Paet ja Hague leidsid kohtumisel ühiselt, et samuti on tähtis NATO suutlikkus kohanduda uute väljakutsetega ning vastavate võimekuste arendamine.

Paet tänas Suurbritanniat ka aastatepikkuse hea koostöö eest Afganistanis. Eesti väed jäävad koos Briti üksustega Afganistani kuni sealsete presidendivalimiste lõpuni selle aasta suvel. Eesti on huvitatud kahepoolsest kaitsealase koostöö jätkumisest Suurbritanniaga ka pärast Afganistani missiooni lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles