Saadikud tahavad ELi välisteenistuse sekkumist laevakaitsjate juhtumisse

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitika juht Catherine Ashton
Euroopa Liidu välispoliitika juht Catherine Ashton Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi Eesti saadikud saatsid Euroopa Liidu välisasjade kõrgele esindajale Catherine Ashtonile pöördumise Indias vangistatud laevakaitsjate küsimuses, paludes ELi välisteenistuse jõulisemat sekkumist selles küsimuses.

Kõik Eestist valitud kuus saadikut märkisid ühisavalduses, et laeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget hoitakse juba kolmandat kuud vangistuses ebainimlikes tingimustes. Ühtlasi rõhutavad Eesti saadikud vajadust tagada vangidele kiire ja õiglane kohtupidamine. Saadikud lisasid, et laeva meeskonnaliikmetest on 20 Euroopa Liidu kodanikud, neist 14 Eesti ja kuus Suurbritannia kodanikud.

Pöördumise algatajate Siiri Oviiri ja Ivari Padari sõnul on India võimude hiljutine käitumine arusaamatu – kolmapäeval, 8. jaanuaril tühistati 26. detsembrist pärinev kohtuotsus vabastada Seaman Guard Ohio meeskond kautsjoni vastu. Tühistamisotsuses viidatakse India rahvuslikule julgeoleku ohule.

«Minu arvates on kummastav kuulda India võimude selgitusi, kuidas 35 piraaditõrjujat, kes olid oma elu ohtu seades läinud appi turvalisuse tagamiseks rahvusvahelistes vetes, on ohuks Indiale, üle 1,2 miljardilise rahvaarvuga suurriigile. Mõistagi ei soovi me kahelda India kohtusüsteemi pädevuses, kuid paraku on see kohtupidamine olnud rahvusvahelise õiguse norme eirav, arusaamatu ning põhinenud pigem emotsioonidel, mitte konkreetsetel faktidel,» sõnas Oviir.

Pöördumises esitati Ashtonile ka Eesti piraaditõrjujate seletused juhtunust. Nende sõnul viibiti rahvusvahelistes vetes, kui India rannavalve neid mullu 12. oktoobril relva ähvardusel India sadamalinna Tuticorinisse randuma käsutas. Peale kuuepäevast ootamist sadamas meelitati nad enda väitel laevalt välja väitega viia meeskond haiglasse läbivaatusele, ent tegelikult viidi politseijaoskonda. Seal meeskond arreteeriti ning viibib tänini vangistuses.

«Ma tahaksin loota, et vangistatute inimõigusi jämedalt rikkuval kohtlemisel India võimude poolt ei ole seost paari aasta taguse kahetsusväärse juhtumiga, mil Itaalia mereväelased tulistasid eksikombel surnuks kaks India kalurit, ega püüta praeguse intsidendiga lääneriikidele kohta kätte näidata. Loodame, et Euroopa Liidu välisteenistuse jõulisem sekkumine aitab tagada kiirema ja õiglase kohtupidamise,» märkis Padar.

Pöördumisele on alla kirjutanud europarlamendi saadikud Siiri Oviir, Ivari Padar, Indrek Tarand, Tunne Kelam, Kristiina Ojuland ja Vilja Savisaar-Toomast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles