Ukraina parlament kiitis heaks protestivastase seaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Janukovõtši vastased meeleavaldajad
Viktor Janukovõtši vastased meeleavaldajad Foto: SCANPIX

Ukraina valitsusmeelsed saadikud surusid neljapäeval parlamendis läbi seaduseelnõu, mille eesmärgiks on president Viktor Janukovõtši vastaste protestide mahasurumine.

Opositsioon, mis on juhtinud ligi kaks kuud meeleavaldusi Janukovõtši otsuse vastu loobuda Euroopa Liidu assotsiatsioonileppest, nimetas hääletust «võimuhaaramiseks».

450 parlamendiliikmest 235 häälega vastu võetud seaduses on avalike hoonete blokeerimise eest ette nähtud kuni viie aasta pikkune vanglakaristus.

Seadus lihtsustab ka rahvaesindajate kohtusse andmise protseduuri. Meeleavaldustel maske või kiivreid kandvad protestijad peavad nüüdsest arvestama rahatrahvi või vahistamisega haldusrikkumise eest.

Keelatud on ka laimu levitamine internetis, selle eest on karistuseks rahatrahv või kuni aasta pikkune töökaristus.

Opositsioonijuhid kardavad, et valitsus kasutab uut seadust protestiliikumise mahasurumiseks ja selle juhtide vahistamiseks.«President Viktor Janukovõtši ja Regioonide Partei režiim on Ukrainas riigivõimu täiesti hävitanud,» ütles opositsioonilise Isamaa juht Arseni Jatsenjuk. «See pole muud kui põhiseadusliku süsteemi kukutamine ja võimu haaramine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles