Mikser tahab minna europarlamenti ja jätkata ka SDE eesotsas

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser, kes kavatseb kandideerida sotside esinumbrina Euroopa Parlamendi valimistel, lubab valituks osutudes europarlamenti tööle minna ning jätkata sealt ka erakonna juhtimist.

Mikser märkis täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et mai lõpus toimuvad Euroopa Parlamendi valimised on ülimalt olulised Euroopa ja Eesti tulevikule ning ühtlasi tähtis vahefiniš ka SDE-le enne riigikogu valimisi. «Olen erakonna esimehena otsustanud kandideerida SDE nimekirja esinumbrina. Minu otsusele on avaldanud toetust ka erakonna juhtkond - aseesimehed, peasekretär ja SDE riigikogu fraktsiooni juhtkond,» ütles ta.

Eurovalimised ei tule tema hinnangul aga lihtsad. «Meie vastased - Siim Kallas, Urmas Paet, Edgar Savisaar - annavad meile kindlasti tõsise lahingu. Kuid ma olen veendunud, et sotsiaaldemokraatide meeskond - nii mina kui Ivari Padar, Marju Lauristin, Jevgeni Ossinovski, Marianne Mikko, Hannes Hanso, Eiki Nestor, Urve Palo ja paljud teised - on kõige tugevam, ühtehoidvam, mitmekülgsem ja kompetentsem löögirusikas selles valimisvõitluses,» lausus ta ja lisas, et kui kogu erakond on toeks, on sotsiaaldemokraatidele jõukohane tuua valimistelt kaks kohta Euroopa Parlamendi järgmises koosseisus.

Mikser avaldas veendumust, et Euroopa Parlament ei ole koht, kuhu saata eest ära poliitikud, kellele Eestis ei ole midagi asjalikku pakkuda.

«Vastupidi - me peame lähetama Euroopa Parlamenti inimesed, kes on võimelised seal läbi lööma, kuuldavad olema ja Euroopa arenguid mõjutama. Eriti oluline on see suurtes ja mõjukates fraktsioonides nagu sotsiaaldemokraadid ja konservatiivid,» lausus ta ning lisas, et on tänu oma 15-aastasele parlamendistaažile ning kogemustele välis- ja julgeolekupoliitika vallas võimeline seisma parimal viisil Eesti huvide eest ja esindama Eesti Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda Euroopa aatekaaslaste seas.

Eesti erakondi on edukalt juhitud nii valitsusest, riigikogust, europarlamendist kui ka Tallinna linnavalitsusest.

Valituks osutudes lubas Mikser asuda Euroopa Parlamendis tööle ning jätkata paralleelselt ka SDE juhtimist. «Juhin erakonna 2015. aasta riigikogu valimistele eesmärgiga viia erakond valitsusse. Eesti erakondi on edukalt juhitud nii valitsusest, riigikogust, europarlamendist kui ka Tallinna linnavalitsusest,» ütles ta.

Mikser ei nõustunud seisukohaga, et europarlamenti valitud saadik peaks Eesti poliitikast kaduma. «Vastupidi - ma pean ülimalt taunimisväärseks, et meie senised europarlamendi liikmed on valdavalt muutunud kodumaises poliitikas passiivseks ja nähtamatuks (Ivari Padar on siin õnneks meeldiv erand). Mina kavasen ka Eestit europarlamendis esindades jääda Eesti sisepoliitikas aktiivseks ja häälekaks osalejaks ja juhtida erakonda seni, kuni erakonnakaaslased mind selles rollis usaldavad,» märkis ta erakonnakaaslastele saadetud kirjas.

Riigikogu valimiste järel soovib Mikser viia sotsiaaldemokraadid enda sõnul valitsusse. «Erakonna esimehena asun koalitsiooni moodustamise järel loomulikult valitsuse liikmeks. Paljud Euroopa pea- ja välisministrid on sellele tööle asunud europarlamendi liikme kohalt, ka Eesti tänane president kandideeris riigipea ametisse, olles vaid mõni aeg varem valitud europarlamenti,» lisas ta.

SDE kinnitab Euroopa Parlamendi valimiste nimekirja 29. märtsil Tallinnas toimuval valimiskogul.

Eelmistel, 2009. aastal toimunud eurovalimistel kogus SDE 34 508 häält ning sai selle tulemusega ühe koha Euroopa Parlamendis, kus asus saadikuna tööle Ivari Padar.

Uued valimised toimuvad Eestis 25. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles