Jaapanis suri mitukümmend aastat Teise maailmasõja lõppu mitte uskunud sõdur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
11. märts 1974. Jaapani sõdur Hiroo Onoda (vasakult teine) tuleb Filipiini džunglist välja.
11. märts 1974. Jaapani sõdur Hiroo Onoda (vasakult teine) tuleb Filipiini džunglist välja. Foto: SCANPIX

Pärast Teise maailmasõja lõppu alla andmast keeldunud ja 29 aastat Filipiini džunglis veetnud Jaapani sõdur suri eile Tokyos 91-aastasena.

Hiroo Onoda peitis end džunglis Lubangi saarel 1974. aastani, kuna ta ei uskunud, et sõda on läbi saanud. Viimaks veenis mehe džunglist välja tulema tema endine komandör, kes lennutati selleks spetsiaalselt kohale.

Kui Teine maailmasõda oli lõpule lähenemas, jäi Onoda Lubangi eraldusse, kui USA väed põhja tungisid.  Noored leitnandil oli käsk mitte alla anda ning seda ta järgnevad kolm aastakümmet ka tegi.

«Iga Jaapaani sõdur oli valmis surema, kuid luureohvitserina oli mulle antud käsk pidada sissisõda ja mitte surra,» sõnas Onoda 2010. aastal USA telejaamale ABC antud intervjuus. Minust sai sõdur ja ma sain käsu. «Kui ma ei oleks suutnud seda täita, oleks ma häbi tundnud.»

Lubangi saarel jälgis Onoda sõjaväelisi rajatisi ja sattus vahel kohalike elanikega kokkupõrgetesse. Sõja lõpus oli temaga koos veel kolm sõdurit. Üks tuli ise džunglist ära 1950. aastal, teised kaks surid 1972. aastal kohalike sõjaväelastega võideldes.

Hiljem sõnas ta, et ei uskunud tema kätte jõudnud Jaapani lendlehti ning pidas neid lõksuks. «Lendlehed olid nii vigu täis, et ma arvasid, et tegu on ameeriklaste lõksuga,» sõnas ta.

Jaapanisse tagasi tulles tervitati Hirood sangarina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles