Arnold Rüütel: Rahvaliidu kaks leeri peaksid sõbralikult oma teed minema

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Rüütel Rahvaliidu erakorralisel kongressil Jõhvi kontserdimajas.
Arnold Rüütel Rahvaliidu erakorralisel kongressil Jõhvi kontserdimajas. Foto: Priit Simson

Kõige parem oleks kui Rahvaliidust loobuda soovijad ja iseseisva jätkamise pooldajad läheksid sõbralikult lahku, ütles erakonna auesimees Arnold Rüütel täna kongressil peetud kõnes.

Rüütel, kelle kõnet kongressi delegaadid tervitasid püsti seistes, kinnitas, et Rahvaliidu programmis väljendatud väärtused on säilitanud oma aktuaalsuse ning erakonna missioon neid kaitsta ja nende elluviimise eest võidelda pole kaugeltki ammendatud.

«Seega pole Rahvaliidus mitte väärtuste kriis, vaid juhtimise kriis, kus erakonna juhtorganites oluliste otsuste tegemisse pole piisavalt kaasatud erakonna liikmeid ning isiklikud huvid ja poliitilised ambitsioonid on tõusnud esiplaanile erakonna huvide ees. Samas pole suudetud piisavalt teavitada üldsust meie missioonist ja meie tegevuse paljudest positiivsetest tulemustest,» rääkis Rüütel

«Ilmselt on tänase kongressi delegaatide hulgas neid, kes on otsustanud Rahvaliidust loobuda. Nad on oma valikus vabad ja tee Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ridadesse on neile avatud,» sõnas Rüütel.

«Kuid kindlasti leidub neid, kes usuvad jätkuvalt Rahvaliitu, otsustavad jagada selle põhiväärtusi ning leiavad endas tahet ja jõudu ka nende eest võidelda,» jätkas ta. «Parim lahendus olekski, kui minnakse rahumeelselt lahku ilma vastastikuste süüdistusteta ja mõlemad saavad oma ideid neile kõige sobivamal viisil jätkata.»

«Sellisel juhul jääb Rahvaliit, kui poliitiline jõud, alles ja selline lahendus vastab ka kõige enam rahva, eriti maarahva ootustele,» ütles Rüütel. Tema hinnangul oleks see maamehelikult kõige ausam ja samm edasi meie poliitilise kultuuri arengus.

«Mina usun Eestimaa Rahvaliitu ja tema võimesse jätkata iseseisvalt oma poliitilist missiooni. Selle nimel tuleb aga kõvasti tööd teha,» lõpetas auesimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles