Eesti mõistab Ukraina protestiseadused hukka

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Liis Treimann / Postimees

Välisminister Urmas Paeti sõnul mõistab Eesti hukka Ukrainas kiirustades vastuvõetud seadused, mille sisu on suunatud kodanike põhiõiguste  ja -vabaduste piiramisele ning mis ei aita kindlasti kaasa praeguse olukorra paranemisele.

Paeti sõnul tekitavad need seadused veelgi suurema konflikti Ukraina ühiskonnas, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Jälgime Ukrainas toimuvat kasvava murega. Vastuvõetud seaduseparanduste kinnitamine seaduseks seab ohtu poliitilise kriisi demokraatlike vahenditega lahendamise võimaluse Ukrainas ning on vastuolus riigi rahvusvaheliste kohustustega,» lausus Paet.

Paeti sõnul peituvad lahendused olukorrale dialoogis, mitte vastaspoole soovide ignoreerimises ning kodanike põhiõigusi- ja vabadusi piirates.

Ukraina valitsusmeelsed saadikud surusid neljapäeval parlamendis läbi seaduseelnõu, mille eesmärgiks on president Viktor Janukovõtši vastaste protestide mahasurumine.

Seadus lihtsustab ka rahvaesindajate kohtusse andmise protseduuri. Meeleavaldustel maske või kiivreid kandvad protestijad peavad nüüdsest arvestama rahatrahvi või vahistamisega haldusrikkumise eest.

Keelatud on ka laimu levitamine internetis, selle eest on karistuseks rahatrahv või kuni aasta pikkune töökaristus.

Opositsioonijuhid kardavad, et valitsus kasutab uut seadust protestiliikumise mahasurumiseks ja selle juhtide vahistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles