Reinsalu: europarlament ei tohi muutuda eestivaenuliku propaganda foorumiks

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe, kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul ei ole oluline, mis rahvusest on Eestist valitud eurosaadik, kuid Euroopa Parlament ei tohi muutuda eestivaenuliku propaganda foorumiks.

«Peamine on, et europarlamendis aetaks eestimeelset poliitikat,» ütles Reinsalu, kommenteerides Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare tänast avaldust, mille järgi saadab erakond europarlamenti vene rahvusest poliitiku.

«Vene kaardile mängides Eesti sisepoliitikas tippu tõusnud poliitikud, nagu Mihhail Stalnuhhin või Yana Toom, ei ole erinevate rahvuste lõimimise kavatsusega, vaid nad ilmutavad oma tegevuses selgelt Eesti vaenulikku poliitilist retoorikat,» märkis Reinsalu, lisades, et sellises kontekstis valmistab Savisaare avaldus talle tõsist muret.

Reinsalu sõnul ootab ta Savisaarelt selge seisukoha võtmist Euroopa Liidu suhtes, arvestades seda, et 10 aastat tagasi kutsus Keskerakonna kongress Eesti rahvast üles mitte minema Euroopa Liitu. «See poliitiline seisukoht on endiselt jõus ja Keskerakond pole kongressi otsust tühistanud,» sõnas Reinsalu.

IRLi esimees meenutas, et Lätist europarlamenti valitud Tatjana Ždanoka saatis hiljuti laiali avalduse, süüdistades teda ja Läti kaitseministrit fašismis. «Kindlasti ei ole Eesti huvides, et Euroopa Parlamendi kõnetribüün muutub eestivaenuliku propaganda foorumiks,» nentis Reinsalu.

Tema sõnul pole võtmeküsimus poliitikute rahvuses, vaid selles, millist poliitikat nad ajavad.

«Eestist valitud saadik peab ajama eestimeelset poliitikat. Savisaare ja Keskerakonna vene rahvusest tipp-poliitikute senine tegevus selleks mingit alust ei anna,» lausus Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles