Tarand: Ansip ei tohiks eurovoliniku kandidaadina arvessegi tulla

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip tunnustas valitsuse pressikonverentsil India kohtusüsteemi.
Peaminister Andrus Ansip tunnustas valitsuse pressikonverentsil India kohtusüsteemi. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand leidis, et peaminister Andrus Ansip ei tohiks oma asjatundmatute avalduste tõttu järgmise Euroopa Komisjoni koosseisu Eesti volinikukandidaadina üldse arvesse tulla.

«Olin väga ebameeldivalt üllatunud, kui vaatasin valitsuse pressikonverentsi ja sain peaministrilt justkui noomida, et miks üritatakse politiseerida Indias vangis olevate piraadiküttide küsimust, kuna kohtusüsteem on seal väga sõltumatu ja õiglane,» rääkis Tarand Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Olen seepärast ebameeldivalt üllatunud, kuna see näitab, et peaminister Ansip ei tohiks volinikukandidaadina üldse arvesse tulla, temast ei peaks

kui tõsiseltvõetavast volinikukandidaadist üldse kõnelema, sest ta ei saa aru, kuidas töötab Euroopa Komisjon, ja veel hullem, ta ei saa aru parlamendist, ta on vist ära harjunud, et riigikogus parlamendiliikmed ootavad kõrvad löntis, et mida peaminister ütleb ja siis teevad seda, europarlamendis on parlamendi liikmed suveräänsed tegema kirju, avaldusi, deklaratsioone, milliseid nad parasjagu vajalikuks peavad,» selgitas Tarand.

«Kui Ansip nüüd eksib selles, et India kohtusüsteem on väga äge, siis näiteks Transparency International näiteks ei arva nii: korruptsioon lokkab, aeglus võimaldab tohutult altkäemakse, subjektiivsust kohtuotsuste tegemisel, Delhi ringkonnakohus on 400 aastat meie ajast maas, kui nad peaks tänaseid asju otsustama, kulub neil 400 aastat. World Economic Forum annab välja konkurentsiraportit, seal on ka justiitsosa, milles leiti, et India kohtusüsteem on täpselt sama hull kui Vene oma, riigid asuvad vastavalt 60. ja 64. kohal,» rääkis Indrek Tarand.

«Ma ei ütle, et meie kirjake paruness Ashtonile aitab ELi mobiliseerida India-vastastele sanktsioonidele, kuid midagi väike veetilgake ka kivile teeb, aga Briti peaminister David Cameron, kui talle tehti arupärimine alamkojas (miks meil pole mingeid küsimusi riigikogus olnud?), ei ütelnud, et India on ilgelt lahe ja korrumpeerumatu, Cameron ütles, et, härrased parlamendiliikmed, kui te nii soovite, siis ma asun veel rohkem pingutama, et meie inimesed sealt välja saaks,» kirjeldas Tarand.

«Ma ei taha Ansipilt vangide vabastamise au ära võtta, tahan, et Ansip ei dikteeriks mulle, mida ma võin kirjutada ja mida mitte,» rõhutas eurosaadik.

«Ma pole samuti nõus, et poliitiline surve ei aita, oleme palju näinud kriisides, et just see surve aitabki ja kohtud teevad kiiremini otsuse... on ju näha, et India kohtusüsteemis toimub mingi venitamine, kus selgeid vastuseid ei tule,» leidis ka reformierakondlane Hannes Astok.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles