Leedu välisministeerium kutsus Partsi sõnade pärast Eesti saadiku välja

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Foto: Andres Haabu / Postimees

Leedu välisministeerium kutsus majandusminister Juhan Partsi väljaütlemiste pärast välja Eesti suursaadiku Leedus.

Eesti saadik läheb välisministeeriumisse homme, ütles välisminister Urmas Paet Postimehele.

Paeti sõnul on Leedu Eesti jaoks väga hea sõber ja selliseid intsidente, nagu juhtus majandusminister Juhan Partsi sõnakasutusega, ei tohiks juhtuda. «Parts on ka ise öelnud, et sellist sõnakasutust ei peaks kindlasti endale lubama. Ta on lubanud oma Leedu kolleegidega selle juhtumi kiiresti ära lahendada,» ütles Paet.

Eesti suursaadik Leedus on Toomas Kukk.

Leedu valitsus teatas eile õhtul, et Partsi väljaütlemised on vastuolus igasuguse diplomaatilise tavaga, seega ootab valitsus Eesti saadikult ametlikke selgitusi.

«Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnad Wall Street Journalis väljuvad tavapärase diplomaatia piiridest, naabreid austavast suhtumisest ja on solvavad. Peaminister Algirdas Butkevicius andis välisminister Linas Linkeviciusele ülesande kutsuda välja Eesti suursaadik Leedus, et selgitada tekkinud olukorda,» seisab Leedu valitsuse pressiteenistuse teates.

Leedu valitsuse pressiteenistus märkis, et Rail Balticu projekt, mis on tähtis kõigi kolme Balti riigi jaoks, on töös ja Leedu proovib kaitsta projekti käigus rahvuslikke huvisid, mis on valitsuse ülesanne.

«Me tahame uskuda, et Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministri avalikult väljaöeldud sõnad meie kabinetiliikmete kohta on arusaamatus. Me ootame Eesti suursaadiku selgitusi,» vahendas Leedu valitsuse pressiteenistus peaminister Butkeviciuse sõnu.

Parts ütles intervjuus Wall Street Journalile, et otsuse jätta Vilnius Rail Balticu trassist kõrvale tegi Leedu eelmine valitsus konstruktiivselt, kuid uue valitsuse all on asjad hakanud muutuma. «Leedu valitsuses on jobud (fools),» ütles Parts. «Kui uus valitsus ametisse sai, lasid nad end mõjutada Leedu Raudteest. Leedu valitsus raiskab aega,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles