Sajad tuhanded ukrainlased tulid protestiseadust eirates tänavatele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukrainas kogunes ligikaudu 200 000 meeleavaldajat pühapäeval Kiievi kesklinna, eirates president Viktor Janukovõtši poolehoidjate toel parlamendis läbi surutud protestivastast seadust.

Paljud olid pannud supipotid pähe ja maskid ette, et naeruvääristada seadust, mis ütleb, et meeleavaldustel maske või kiivreid kandvad protestijad peavad nüüdsest arvestama rahatrahvi või vahistamisega haldusrikkumise eest.

Miilits kasutas kumminuiasid, pisargaasi ja veekahureid demonstrantide vastu, kellest osa loopis korrakaitsjaid ja nende sõidukeid kividega. Opositsiooni üks juhte Vitali Klitško kutsus rahvast üles mitte miilitsat provotseerima.

Siseministeeriumi andmeil sai rahutustes viga 20 millitsatöötajat. Enam kui kümme korrakaitsjat toimetati haiglasse, neist neli tõsises seisundis.

Opositsioon, mis on juhtinud ligi kaks kuud meeleavaldusi Janukovõtši otsuse vastu loobuda Euroopa Liidu assotsiatsioonileppest, nimetas neljapäeval protestiseaduse kinnitanud parlamendihääletust «võimuhaaramiseks».

Muu hulgas on seaduses avalike hoonete blokeerimise eest ette nähtud kuni viie aasta pikkune vanglakaristus. Seadus lihtsustab ka rahvaesindajate kohtusse andmise protseduuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles