Kaitseministeerium: vabatahtlikud ei tohi kanda kaitseväe vormi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kaitseministeeriumi hoone Tallinnas..
Pildil kaitseministeeriumi hoone Tallinnas.. Foto: Peeter Langovits.

Kaitseministeerium toetab välisministeeriumi seisukohta, mille kohaselt on Eesti Reservohvitseride Kogu (EROK) egiidi all vabatahtlike saatmine Gruusiasse küsitava väärtusega samm, lubamatu on Eesti kaitseväe ja kaitseliidu tunnustega välivormi kasutamine Gruusias. 

Eesti riik ei ole saatnud vabatahtlikke Gruusiasse, seda ei ole teinud ei kaitseminister ega ka kaitseväe juhataja, kõik muud võimalikud seostamised Eesti riigiasutustega on meelevaldsed, vastutustundetud ega vasta tõele, vahendas pressiesindaja ministeeriumi seisukohta.

Tegemist on  mitmetes riikides, sealhulgas ka Eestis humanitaarsetel kaalutustel  algatatud vabatahtlike üritusega. Ministeerium on teadlik, et ettepanek liituda vabatahtlikega tehti kasutades EROKi e-posti vestlusgruppi ja kontaktisikuid, kuid kaitseministeeriumi andmetel ei tegele EROK kui organisatsioon vabatahtlike lähetamisega.

EROKi liikmete poolt edastatud üleskutses on kirjas, et vabatahtlike rühma oodatakse eelkõige isikuid, kellel on reservisti või kaitseliitlase taust ja kes mõistavad seekordse humanitaarmissiooni eripära. Kaitseministeerium mõistab seda nõnda, et vabatahtlike rühma ei koostata Eesti Reservohvitseride Kogu ega kaitseliidu liikmete baasil.

Kaitseväes ja kaitseliidus kehtib kaitseväe juhataja käskkiri nr 176,  mis määratleb ära kus ja mis tingimustel reserv- ning eruväelased vormi kannavad. Selle käskkirja kohaselt ei saa ega tohi Gruusiasse suunduvad vabatahtlikud kanda Eesti kaitseväe vormi ja embleeme.

Kaitseministeeriumi info kohaselt on vabatahtlike aktsiooni eesmärgiks humanitaarabi kohaletoimetamine ning kriisitagajärgede likvideerimine Thbilisi ümbruses.

Kaitseminister Jaak Aavikoo on rõhutanud, et Gruusia vajab eelkõige humanitaarabi, poliitilist mõistmist ja tuge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles