Prefekt: politseinikud lahkuvad ja tänavatel on piiratud võimekusega patrullid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri juht Kristjan Jaani.
Politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri juht Kristjan Jaani. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Põhja prefektuur on jõudnud olukorda, kus paljudes patrullides on vaid üks politseinik ja teine abipolitseinik ehk n-ö piiratud võimekusega patrull, nentis Põhja prefekt Kristjan Jaani intervjuus Postimehele.

«Ressursist rääkides jäime me eelmisel aastal tulijate ja töölt lahkujate arvestuses 77 inimesega miinusesse. 2012. aastal oli meil negatiivne saldo umbes viiekümne ringis. Kahe aastaga seega üle 120 lahkunud inimese. See on meeletu hulk,» ütles Jaani.

Enim lahkuvad politseist patrullpolitseinikud. «Numbriliselt on patrullide nähtavus meil tegelikult uskumatult hea. Aga seda selle arvelt, et väga palju on tublisid abipolitseinikke. Nüüd on küsimus, mis on nende võimekus reageerimaks ohtlikule sündmusele.»

Jaani selgitas, et kui patrullis on vaid üks relvastatud politseinik, siis võib tekkida olukord, kus teatud sündmustele see patrull reageerida ei saagi.

Rünnaku korral ei saa relvastamata abipolitseinik politseinikku julgestada ja politseinik peab vaatama, et abipolitseinikuga midagi ei juhtuks.

«Rünnaku korral ei saa relvastamata abipolitseinik politseinikku julgestada ja politseinik peab vaatama, et abipolitseinikuga midagi ei juhtuks. Me oleme äkkrünnaku õppuste raames näinud, et kui esimeseks reageerijaks on abipolitseinikuga patrull, siis ta otseselt ei saagi reageerida, vaid peab valima mingi kaugema perimeetri nurga, kus siis oma asja teha,» kirjeldas Jaani.

«Aga äkkrünnaku põhimõtte taktika on see, et esimene kohalejõudnud patrull peaks minema kohe sündmuste keskmesse ja olema teoorias valmis tulirelva kasutama. Seal tekib kohe probleem.»

Hea pole seis ka abipolitseinike osas, kelle nimistu vähenes mullu 400 inimese võrra. «Nad tekkisid sinna nimekirja 2007. aasta aprillirahutuste ajal. Kui rahutused läbi oli, jäid nad sinna nimekirjadesse edasi ja paljud isegi ei teadnud, et nad abipolitseinikuks ennast registreerisid. Eelmisel aastal helistasime me nad kõik läbi ja küsisime, kas soovite jätkata. Suur hulk ütles, et enam ei soovi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles