Lõuna-Korea karistas põhjanaabrit kaubanduse külmutamisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjaväelased jälgivad Souli raudteejaamas president Lee Myung-baki telepöördumist rahva poole.
Lõuna-Korea sõjaväelased jälgivad Souli raudteejaamas president Lee Myung-baki telepöördumist rahva poole. Foto: SCANPIX

Vastumeetmena Põhja-Korea kahe kuu tagusele torpeedorünnakule peatas Soul täna oma kommunistliku põhjanaabriga kaubavahetuse ning keelas viimase kaubalaevadel oma vetesse tulla.


President Lee Myung-Bak tõotas telepöördumises, et igasugusele tulevasele agressioonile antakse kohe sõjaline vastus, ühtlasi viib Soul 26. märtsi rünnaku, milles hukkus 46 Lõuna-Korea mereväelast, ÜRO Julgeolekunõukogu ette, vahendas AFP.

Lee sõnul oleks kaubavahetuse jätkumine praeguses olukorras mõttetu. Siiski tegi ta erandi kahe riigi koostööprojektile Kaesongi tööstuspiirkonnas Põhja-Koreas, samuti jätkatakse humanitaarabi andmist vaesunud naaberriigi lastele.

Analüütikud ennustavad, et pinged kahe riigi vahel jäävad teravaks veel mitmeks kuuks, ent sõjaline konflikt on ebatõenäoline.

Rahvusvaheline uurimiskomisjon teatas möödunud neljapäeval, et asitõendid viitavad ülekaalukalt asjaolule, et 1200-tonnise korveti Cheonan uputas Põhja-Korea allveelaevalt tulistatud torpeedo.

Pyongyang vastas, et Lõuna-Korea on tõestusmaterjali võltsinud ning ähvardas igasugustele karistusmeetmetele vastata «täiemahulise sõjaga».

USA, kellel on Lõuna-Koreas 28 500 sõjaväelast, toetab Souli reaktsiooni täielikult. President Barack Obama teatas, et toetab president Lee nõudmist, et Põhja-Korea kohe vabandust paluks ja rünnaku eest vastutavaid isikuid karistaks. «Ja mis kõige tähtsam, lõpetaks oma sõjaka ja ähvardava käitumise,» lisas Obama.

Kaitseminister Kim Tae-Youngi sõnul korraldavad liitlased lähiajal Lõuna-Korea läänerannikul mereväe ühisõppuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles