Siseministeerium: Eesti ei ole Lõuna-Ameerika narkootikumidele transiitriigiks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokaiin
Kokaiin Foto: SCANPIX

Siseministeerium teatas täna, et ajakirjanduses levivad väited, nagu kulgeks Lõuna-Ameerika narkootikumide Euroopasse toimetamise uus suur kaubatee läbi Balti riikide, kust uimastid liiguvad edasi atraktiivsematele turgudele Lääne-Euroopas, on alusetud ja ei vasta tõele.

«Europoli ja EMCDDA (Euroopa Uimastiseire Keskus) analüüside kohaselt on Lõuna-Ameerika uimastite sisendpunktid Euroopa turule mitmed Lääne-Euroopa riigid, Balti riike selles osas välja ei tooda. Samas on Peruu kokaiini osakaalu kasvav trend Euroopa riikidele tervikuna murettekitav,» teatas ministeerium.

 «On teada fakt, et Eestil puudub otseühendus Lõuna-Ameerikaga (kaasa arvatud Peruuga) nii maismaad, kui ka mereteed pidi, samuti pole meil otse lennuühendust Lõuna-Ameerikaga (kaasa arvatud Peruu). Kõik kullerid, kes selles valdkonnas on tegutsenud, on tulnud vahemaandumistega läbi Lääne- või Kesk-Euroopa.»

Siseministeeriumi sõnul on praktikast teada, et kullerid suudavad vedada kõhus umbes üks kilogramm kokaiini. «See tähendaks, et tonnide kaupa kokaiini transportimiseks peaks vedajaid olema tuhandeid. Eesti ajakirjanduses refereeritud artikkel Hispaania ajalehest El País toob välja, et Peruus tabati eelmisel aastal 715 Euroopast pärit narkokullerit, kellest 40 protsenti on hispaanlased, tuues ääremärkusena välja kaks kinnipeetud eestlast.»

 «Narkokaubanduse analüüsimisel tuleks arvestada ka asjaolu, et pole mõtet vedada kokaiini vahemaandumiste ja ümberistumistega Hispaaniast, Portugalist või Prantsusmaalt Eestisse, et siis hakata seda uuesti riskides vedama tagasi Lääne-Euroopasse.»

 Võrreldes 2011. aastaga tõusid Eestis 2012. aastal kokaiini konfiskeerimiste arv kui ka konfiskeeritud kogused (2012. aastal 0,8 kilogrammist 3,4 kilogrammini). 2013. aasta esimese 9 kuuga konfiskeeriti 0,3 kilogrammi kokaiini. Kui 2011. aastal konfiskeeriti kokaiini 34 korral, siis 2012. aastal 49 korral. «See näitab aga pigem politsei kasvavat narkovastast võimekust, mis 2014. aastal saab lisa nii narkopolitsei palgafondi kümneprotsendilise kasvu kui tehniliste vahendite näol,» lisas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles