Heinsalu: vabatahtlike humanitaarmissioon on eraalgatuslik

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Thbilisis teisipäeval, 12. augustil.
Meeleavaldus Thbilisis teisipäeval, 12. augustil. Foto: Reuters / Scanpix

Täna öösel sõidavad Eesti kodanikest vabatahtlikud eraalgatusliku humanitaarmissiooni korras Jerevani, et sealt edasi liikuda Gruusiasse appi sealsetele tsiviilelanikele sõjapurustustest tingitud humanitaarkatastroofi leevendama, selgitas grupi juht Priit Heinsalu.

Humanitaarmissiooni grupi juhi Priit Heinsalu sõnul on abistajateks Eesti kodanikest vabatahtlikud tsiviilisikud – nii mehed kui naised, selgub missiooni pressiteatest.

«Gruusia valitsus on palunud abi kõikidelt riikidelt. Sellele laialt levinud abikutsele on vastanud nii riigid kui ka vabatahtlikud ühendused. Sõidame appi Gruusia siseministeeriumi, Thbilisi linnavalitsuse ja Punase Risti kutsel, et aidata kohaliku administratsiooni juhiste põhjal sõjalise katastroofi tagajärgi leevendada. Tagasi plaanime jõuda parimal juhul juba nädala pärast,» ütles Heinsalu.

«Loodame selle humanitaarmissiooni käigus toetada Gruusia rahvast eelkõige psühholoogiliselt ja moraalselt; näidata neile, et maailm ei ole neid üksi jätnud ning meile läheb korda tavaliste inimeste käekäik Gruusias,» selgitas Heinsalu.

«Lõpetuseks tahan ümber lükata infokanalites levinud valeväited. Kõigepealt
Interfaxi poolt levitatava vale: tegemist ei ole riikliku missiooniga, mingit seost meie eralagatusel riiklike institutsioonidega pole. Ammugi pole see sõjaline missioon, meie hulgas pole sõdureid - oleme tsiviilisikud, kes lähevad appi Gruusia sõjakoleduses kannatada saanud inimestele. Meie hulgas on ka reserviste, kuivõrd kõik ajateenistuse läbinud inimesed ongi reservistid,» selgitas Heinsalu.

«Ehkki oma teadaandes soovitasin vabatahtlikel võtta kaasa Eesti tunnustega välivormid, kinnitan täna, et mitte ükski missioonilemineja ei võta kaasa ega kasuta missioonil Eesti Kaitseväe ega Kaitseliidu tunnustega välivormi. Algatasin oma abikutse Eesti Reservohvitseride Kogu listis, mis on tekitanud väga vastuolulisi arvamusi. Kinnitan juhatuse liikmena, et Eesti Reservohvitseride Kogu kui institutsioon ja mittetulundusühing ei ole antud ettevõtmise algataja ega läbiviija, tegemist on puhta eraalgatusega,» ütles Heinsalu.

«Loodame, et Eesti kodanike vabatahtlik missioon Gruusia abistamisel humanitaarsetel eesmärkidel leiab ühiskonna poolt selget mõistmist ja tugevat toetust. Sõjast kannatanud maa ootab meie abi,» ütles Heinsalu.

Ka mitmete professionaalsete elualade esindajad, näiteks meedikud, kirurgid ja riigiametnikud, otsivad võimalusi, kuidas aidata Gruusiat nii riikliku kui ka eraalgatuse korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles