Briti kaitseministri sõnad vihastasid afgaane

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kaitseminister Liam Fox kohtumisel oma kodumaa sõduritega Helmandis Lashkar Gah' sõjaväebaasis.
Briti kaitseminister Liam Fox kohtumisel oma kodumaa sõduritega Helmandis Lashkar Gah' sõjaväebaasis. Foto: Reuters/ScanPix

Briti värske kaitseminister Liam Fox sattus rünnaku alla Londoni ja Kabuli suhete kahjustamise pärast, sest kirjeldas intervjuus ajalehele The Times Afganistani kui katkist 13. sajandi riiki.

Afganistani kõrgete ametnike teatel tõstatas selle küsimuse ka president Hamid Karzai oma laupäevasel kohtumisel Foxiga ning väljendas oma tõsist rahulolematust värske kaitseministri sõnade üle.

Fox ütles oma intervjuus, et sõjaliste ja humanitaareesmärkide vahel peab olema vahe. «Me ei ole Afganistanis katkise 13. sajandi hariduspoliitika pärast,» ütles ta. «Me oleme seal selleks, et Briti rahvas ja meie ülemaailmsed huvid ei oleks ohus.»

Üks anonüümne afgaani ametnik ütles Timesile, et Foxi sõnad näitavad brittide jätkuvalt rassistilikku ja kolonialistlikku suhtumist. «Ta tundub arvavat, et Afganistan pole alates 13. sajandist muutunud ning vihjab, et Afganistan on keskaegne hõimuühiskond,» märkis ta.

«Hoolimata Briti sõdurite ohvritest ja Briti valitsuse tohutust toetusest ei tundu meile, et meie vahel valitseks vastastikune austus,» jätkas sama allikas. «Tema remargid näitavad usalduse puudumist.»

Suurbritannia on läkitanud Afganistani USA järel suuruselt teise väekontingendi ehk 9500 sõdurit. Koos eestlastega selle riigi ühes kriitilisemas Helmandi provintsis teeniv Suurbritannia on seal kaotanud 286 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles