Jõhkrad pildid paljastasid Süüria valitsusrežiimi ulatusliku piinamispraktika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalikkuse ette lekkinud fotod Süüria  piinamisohvritest.
Avalikkuse ette lekkinud fotod Süüria piinamisohvritest. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliselt tunnustatud prokuröridest ja kohtuekspertidest koosnev meeskond on leidnud otseseid tõendeid selle kohta, et Süüria presidendi Bashar al-Assadi meeskond on inimesi süstemaatiliselt piinanud ja tapnud.

On olemas kindlaid tõendeid selle kohta, et ületõusu algusest saadik on režiim piinanud ja hukanud ligi 11 000 kinnipeetut. Raporti autorite seas on ka prokurörid, kes on tegelenud varem sõjakuritegusid puudutavate juhtumitega.

Uurijad vaatasid läbi tuhandeid surnud vangide pilte, mille Süüriast smugeldas väidetavalt välja üks väejooksik. Tegemist on sõjaväepolitsei fotograafiga, kellele viitatakse raportis vaid kui Caesarile. Väidetavalt lekitas mees pärast 11 000 surnud vangist 55 000 digitaalfotot.

Caesar rääkis uurijatele, et tema tööks oli tapetutest surmatunnistuste jaoks fotosid teha. Oma sõnul ta ise tapmist või piinamist pealt ei näinud.

«Päevas võis olla tarvis isegi kuni 50 laipa pildistada, mis tähendab, et ühe laiba jaoks oli aega 15 kuni 30 minutit,» sõnas ta. Fotod pärinevad ülestõusu algusest 2011. aastal ning viimased jäädvustused on päris möödunud aasta augustis. Uurijate sõnul olid enamik fotodel kujutatud laipu tugevalt kõhnunud ning paljudel olid peksu- või kägistamisjäljed.

Raporti tellis Süüria mässulisi toetav Katar. 

Üks raporti autoreid sõnas BBC-le, et on olemas tõendeid valitsuse seotusest asjaga. Damaskus on sellised väited tagasi lükanud.

Homme algavad Šveitsis Süüria rahuläbirääkimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles