Krimiaasta 2013 tõi mitu rekordit

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mullu vähenes kuritegevus Eestis eelnenud aastaga võrreldes kolm protsenti, enneolematult palju avastati kuritegelikke ühendusi ning rekordmadalale langesid vangide ja tapmiste arv.

Kokku registreeriti 39 631 kuritegu ehk kolm protsenti vähem kui 2012. aastal, teatas justiitsiministeerium. Kuritegude lahendamise määr oli mullu kolmandat aastat üle 50 protsendi – lahendati 52,6 protsenti registreeritud kuritegudest ehk üle 20 000 juhtumi.

Veidi vähenes varavastaste tegude osakaal (need moodustasid mullu kõigist kuritegudest 54 protsenti), isikuvastaseid tuli aga juurde (osakaal kõigist süütegudest 18 protsenti). Liiklusrikkumised moodustasid mullu 9 protsenti kuritegudest. Kõige kriminaalsemad piirkonnad Eestis olid jätkuvalt Tallinn ja Ida-Virumaa.

Varguste arv vähenes mullu 12 protsenti. Kõige tavalisem oli telefonide vargus. Kolmandik vägivallakuritegudest olid seotud perevägivallaga, mille juhtumite arv kasvas 22 protsenti (2731 juhtumit).

Altkäemaks Haapsalu ARKis moonutas statistikat

Kuriteoliikide statistikat vaadates kasvasid silmatorkavalt palju altkäemaksu vahendamine (tunamulluse 5 juhtumi asemel 63) ja andmine (21 juhtumi asemel 67), kuid numbreid paisutas tegelikult üksainus juhtum Läänemaalt, kus enam kui 30 inimest olid segatud altkäemaksu andmisse maanteeameti liiklusregistri Haapsalu büroos.

Raskete narkokuritegude süüdistusi esitati mullu 43. Kümme kurjategijate jõuku tegutses seejuures piiriüleselt ja 14 juhul oli tegemist narkootikumide vahendamisega alaealistele. Muuhulgas toodi Eestisse Hollandist 13 kilo kanepit ja veeti läbi Eesti Hiinast Hollandisse 100 kilo narkootikumi MDMA lähteainet. Tõsistes narkokuritegudes süüdistatuna läks kohtu alla 166 inimest.

Rohkem kui ühelgi varasemal aastal avastati kuritegelikke ühendusi. Kui üle-eelmisel aastal tabati neis osalemast 74 isikut, siis mullu tervelt 145, sealhulgas kolm juriidilist isikut. Ligi pooled ühendustest olid rahvusvahelise haardega, tegeledes näiteks salasigarettide äri või narkokuritegudega. Ühel korral tabati deaktiveeritud relvi Eestisse toonud grupp.

Inimkaubanduse juhtumeid oli mullu Eestis neli, neist kolm olid seotud Vietnami kodanike toimetamisega üle Vene-Eesti piiri.

Vangide arv langes enneolematult madalale

Kurjategijatelt konfiskeeriti 2013. aastal vara kokku 1,4 miljoni euro väärtuses. Joobes juhtidelt konfiskeeriti 117 sõidukit.

Suuremahulise rahapesu süüdistusega jõudis kohtusse üheksa kriminaalasja, enamasti pesti arvutikelmustega saadud raha. Raskemaid korruptsioonikuritegusid avastati kümme, sealhulgas üks riigireetmise juhtum, süüdistuse sai 17 inimest.

Taasiseseisvusaja madalaimale tasemele langes tapmiste ja mõrvade arv, mida oli mullu vastavalt 50 ja 12 (aasta varem 59 ja 21). Ometi tõdes justiitsminister Hanno Pevkur täna ajakirjanikega rääkides, et Euroopas oleme antud numbri poolest endiselt tipus. «Vaatamata sellele, et 3-4 aastaga on näitaja langenud kaks korda, on see ikkagi liiga suur,» ütles minister.

Samuti oli Eesti vanglates ja arestimajades aastavahetuse seisuga 3123 kinnipeetavat, mis on taasiseseisvusaja väiksem number. Ometi oleme ka vangide suhtarvult endiselt Euroopa tipus ning rohkem on neid vaid Lätis ja Leedus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles