Venemaa ja Jaapan alustavad rahukõnelusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Jaapani esindajad alustavad paari nädala pärast kõnelusi rahulepingu teemal, kinnitas Vene välisminister Sergei Lavrov täna.

«Mõne nädala pärast peaks Tokyos toimuma esimene konsultatsioonivoor, kus mõlema poole nõusolekul arutatakse selle probleemi ajaloolisi aspekte,» ütles Lavrov, viidates vaidlustele Vaikses ookeanis asuvate vaidlusaluste saarte üle, mida Venemaal tuntakse Lõuna-Kuriilidena, kuid Jaapanis 1945. aastal NLi poolt okupeeritud Põhjaterritooriumina.

Jaapan ja Venemaa pole pärast Teist maailmasõda suutnud sõlmida rahulepingut, mis lõpetaks senini lahendust ootava territoriaalvaidluse mainitud saarte üle. Küll aga on pooled kokku leppisid kõneluste jätkamises rahuleppe üle.

Jaapani võimud on seisukohal, mille kohaselt saab Venemaaga rahulepingu sõlmida vaid siis, kui Venemaa tagastab Jaapanile kõik vaidlusalused saared.

1855. aastal sõlmitud Shimoda lepingu järgi tunnustas Venemaa Habomai, Šikotani, Kunaširi ja Etorofu saari Jaapani osana. 1904. aastal puhkenud Jaapani ja Venemaa vahelise sõja tulemusena sai Jaapan endale ka Lõuna-Sahhalini.

Teise maailmasõja käigus kuulutas NSV Liit 1945. aasta aprillis Jaapanile sõja ja okupeeris Lõuna-Kuriili saared, mis avasid NSV Liidule hea väljapääsu ookeanile.

Kuigi 1956. aastal sõlmisid NSV Liit ja Jaapan diplomaatilised suhted, kirjutati Moskvas alla vaid ühisdeklaratsioon ja rahulepingut ei sõlmitud, sest Jaapan nõudis NSVLilt jätkuvalt tagasi kõiki nelja saart, kuid kommunistlik impeerium oli nõus loobuma vaid Habomai ja Šikotani saartest.

Jaapan on seisukohal, et vaidlusalused saared pole enne 1945. aastat kunagi Venemaale kuulunud ja NSVL okupeeris saared ebaseaduslikult. Venemaa pole nõus aga saartest loobuma, mistõttu ei nõustu Tokyo allkirjastama ka rahulepingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles