Mikser: Põhja- ja Lõuna-Korea vastasseis on lähimineviku teravaim

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traataed kahe Korea vahel, kaetud plakatitega, millel soovitakse Põhja ja Lõuna taasühinemist.
Traataed kahe Korea vahel, kaetud plakatitega, millel soovitakse Põhja ja Lõuna taasühinemist. Foto: SCANPIX

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser leiab, et kuigi Põhja- ja Lõuna-Korea vahelised suhted on olnud pingelised aastakümneid, siis nii teravat vastasseisu, nagu viimase nädala jooksul, pole mõnda aega seal nähtud.

«Viimaste aastate provokatsioonid on piirdunud raketikatsetustega ja rakettide ülelennutamistega, aga taolist intsidenti, kus lastaks põhja sõjalaev kümnete Lõuna-Korea sõjaväelastega, ei mäleta lähiminevikust keegi,» ütles Mikser Kuku raadio programmile «Saade».

Olukorra lahendamisel sõltub Mikseri sõnul väga palju sellest, mis seisukoha võtavad teised piirkonna riigid. Ta lisas, et Jaapan on juba teatanud oma toetusest Lõuna-Koreale ja valmisolekust rakendada sanktsioone.

Hiina kutsus mõlemat Koread üles rahule ja vaoshoitusele ning Mikseri sõnul võiks Hiina olla üks jõude, keda Põhja-Korea ka kuulab, kuna Hiina on neile muu hulgas suuruselt teine majanduspartner.

Hiina üleskutse rahule on Mikseri sõnul ootuspärane, kuna regiooni lähinaabrina ei ole kindlasti Hiina huvitatud selle kriisi jätkumisest või sõja puhkemisest, kuna Põhja-Korea on teatavasti tuumariik.

Pinged kahe Korea vahel teravnesid ülemöödunud kuul Kollasel merel aset leidnud laevahuku tõttu. 1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58.

Möödunud nädalal avalikustatud rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo.

Pyongyang on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles