Estonia uus hooaeg meelitab ooperisse lapsi ja noori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pipi Pikksuka üks kandidaate Estonias - Ingel Marlen Mikk (11).
Pipi Pikksuka üks kandidaate Estonias - Ingel Marlen Mikk (11). Foto: Toomas Huik

Täna alustas rahvusooper Estonia piletite eelmüüki kõigile järgmise hooaja etendustele, mida antakse 105. hooaja jooksul kokku 277. Lavale tuleb hulk uuslavastusi eelkõige lastele ja noortele.

«Kuigi kartsime, et meie toetajaskond väheneb seoses raskustega majanduselus, on see hoopis kasvanud,» rõõmustas Estonia teatri peadirektor Aivar Mäe täna uut hooaega tutvustaval pressikonverentsil.

Estonia teatri juht Aivar Mäe ütles, et järgmine aasta on ennekõike laste- ja noortehooaeg, sest ooperis tuleb välja palju tükke just pealekasvavale põlvele mõeldes.

Värske Pipi ja uus Mõmmi aabits

Täna esitleti ka konkursil üheks edukamaks Pipi-kandidaadiks osutunud tüdrukut – see on 11-aastane Ingel Marlen Mikk. Muusikal «Pipi Pikksukk» esietendub Estonias tuleva aasta 5. märtsil ning selle lavastab Andres Dvinjaninov, koreograaf on Jüri Nael. «Me kasutame seal ka päris tundmatut muusikat – nimelt kui seda mängiti Vaasas, kirjutas Ülo Vinter selle jaoks spetsiaalselt 10 uut laulu, mida Eesti rahvas üldse ei tea. Sealt võtame me paar-kolm uut lugu. Nii et see Pipi tõotab tulla väga värske,» lubas Mäe. Samuti on tehakse mitu uut tantsunumbrit.

Aivar Mäe meenutas, et eelmisel korral mängis Estonia Pipit 20 aastat järjest kuni aastani 1989 ja andis selle jooksul 400 etendust, mis on teatri rekord.

Teine lastelavastus on «Käsikivi kosmosest», kus kõlab Olav Ehala muusika Leelo Tungla libretole. Ooperijuht Neeme Kuningas ütles, et Ehala muusikat ootab Estonia alati oma kavva ja nüüd see taas õnnestus. «See on noortelugu, kus on tulnukaid, juttu astronoomiast ja unistustest ja muust,» tutvustas Kuningas.

Detsembris esietendub jõulumuusikal «Mõmmi jõuluaabits». «Mõte Heljo Männiga ühendust võtta ja temalt Estonia tarbeks üks selline teos tellida, mis oleks mõeldud just mudilastele ja eelkooliealistele, oli väga tänuväärne, sest muidu meil sellist repertuaari napib,» kirjeldas Kuningas. «Lavastab seda Mõmmi ise ehk Ivo Eensalu, loodetavasti näeb teda ka laval,» lisas ta.

Mart Sanderi debüüt lavastajana

Aga palju uut pakutakse ka täiskasvanutele. Lavale tuleb populaarne Bizet’ «Carmen», Wagneri «Parsifal» ja Rimski-Korsakovi «Tsaari mõrsja»

1985. aastast Estonia teatriga seotud Mart Sander teeb septembris oma debüüdi lavastaja ja kunstnikuna, tuues lavale opereti «Silva».

Tema sõnul algas opereti ettevalmistamine juba sügisel, kui ta hakkas tegema lavakujunduse ja kostüümide kavandeid. «Tõotab tulla väga luksuslik, sest büdžetilimiiti mul ei ole. Kõik, mis fantaasia lubab, kõik saab tehtud,» nautis Sander talle antud vabu käsi ja suurt meeskonda.

«Lavastusproovid algasid eelmisel nädalal ja täna pärast kolmandat päeva nagu oleks valmis juba – solistidel on kõik omandatud, juba peas,» muheles Sander. «Ootame läbematult seda ilusat septembriõhtut, mil me saame selle kunsti tuua avalikkuse ette.»

«Silva» on jäetud stiililavastuseks ega ole visuaalselt ega sisu poolest tänapäevastatud. «Vaatamata sellele on sel palju uut pakkuda, tõsine kontseptuaalne kokkupuude ka tänapäevaga. Ma ise arvan, et õige pähkel on just mitte minna kergema vastupanu teed ja kloppida ta väliselt moodsasse vahtu, vaid just jäädes truuks originaalile, üritada nendes rangetes raamides tuua välja uue mõtteteraga tükk,» põhjendas Sander.

Sulev Nõmmiku operetigala

Oluliseks märksõnaks hooaja iseloomustamisel pidas ooperi peadirektor ka külalisetendusi, mis antakse väljaspool oma maja. Tuleva aasta algul antakse 5 etendust Riias, samal ajal annab Estonias ooperi- ja balletietendusi Riia ooper. Samuti toimub selline vahetus Vilniuse ooperiga.

Sulev Nõmmiku 80. sünniaastapäeva puhul korraldatakse 9. jaanuaril operetigala. «Nõmmik on olnud eestlaste ebajumal Kärna-Ärni ja teiste filmirollidega, kuid seni pole sama jõuliselt markeeritud tema rolli operettide lavastajana. Selle galaga tahame teha kummarduse ühele väärikaimale estoonlasele,» ütles Kuningas.

Balletis toob Estonia uuel hooajal lavale mitmeid välismaa-eestlasi, lubas balleti kunstiline juht Toomas Edur. Esietendub «Pähklipureja», «Manon» ja toimub esinduslikke balletigalasid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles