Partsi väitel kasutas ta sõna «jobu» taustavestluses

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Andres Haabu

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts väidab, et nimetas Leedu valitsuse liikmeid jobudeks Wall Street Journali ajakirjanik Liis Kängsepaga taustavestlust pidades.

«Põhimõtteliselt kogu see intervjuu oli taustavestlus, võtke seda, kuidas ise aru saate,» ütles Parts täna Postimehele. Skandaali alguses täpsustas ta aga ise, et nimetas leedulasi mitte idiootideks, vaid jobudeks.

Partsi intervjueerinud Liis Kängsepp ütles Postimehele teemat kommenteerides vaid seda, et pidas kinni heast ajakirjandustavast. See tähendab, et ta mõistis väga hästi, mis on taustajutt ja mis mitte.

Ministeeriumi avalike suhete nõunik Rasmus Ruuda ütles, et jobuskandaalini viis Partsi ja ajakirjaniku vaheline arusaamatus. «Üks sai natuke ühtmoodi aru, teine sai natuke teistmoodi aru. Meil Liis Kängsepale midagi ette heita küll ei ole,» rääkis ta. Samas võinuks ajakirjanik tema hinnangul ministrilt siiski üle küsida, kuidas sõna «jobu» tõlkida.

Ruuda ei kinnitanud, et sõna «jobu» kõlas off the record vestluses. «Mitte off the record, kokkuleppeid oli võib-olla mitmesuguseid. Ma sain aru, et eelkõige oli see kõik taustavestluseks. See vestlus oli tõesti väga pikk ja see, et Liis selle sealt välja võttis, oli tema kui ajakirjaniku valik,» rääkis ta.

Miks aga minister Parts varem ei öelnud, et artiklis kasutati taustavestluses kõlanud tsitaati? «Ega keegi ei küsinud ka ju. Eile oli esimene kord, kui otse küsiti, keegi pole küsinud,» ütles Ruuda ja lisas, et tema arvates on tegu pseudoteemaga, minister on juba vabandanud ja Rail Balticuga seoses tuleks rääkida palju tõsisematest asjadest.

Minister ütles eelmisel nädalal intervjuus Wall Street Journalile, et otsuse jätta Vilnius Rail Balticu trassist kõrvale tegi Leedu eelmine valitsus konstruktiivselt, kuid uue valitsuse all on asjad hakanud muutuma. «Leedu valitsuses on jobud (fools),» ütles Parts. «Kui uus valitsus ametisse sai, lasid nad end mõjutada Leedu Raudteest. Leedu valitsus raiskab aega,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles