Toobal soovis Herkelile ja Ojulandile uute parteide loomisel jõudu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal soovis täna riigikogus erakonnaseaduse muudatuste vastuvõtmise eel jõudu Andres Herkelile ja Kristiina Ojulandile, kel tekib alates aprillist võimalus luua uus erakond senise 1000 asemel 500 liikmega.

Toobal ütles riigikogus, et 1996. aastal vastu võetud erakonnaseadust on muudetud juba 27 korda ning tema hinnangul pole muudatused olnud alati õiged.

«Annan aru, et asjaolud muutuvad ning tihtipeale on seaduste muutmine hädavajalik, kuid erakonnaseadust on minu hinnangul teenimatult palju ja tihti avatud ja muudetud. Iga kord, kui nimetatud seadust on muudetud, on kõikvõimalike keeldude ja piirangute kruvisid veelgi enam pingule keeratud. Ma ei ole päris kindel, et see just õige tee on olnud,» rääkis ta ning lisas, et Eestis kehtivad piirangud on Euroopa teiste riikidega võrreldes ühed karmimad.

Täna vastu võetud muudatustest rääkides tõi Toobal esile parlamendis esindamata erakondade rahastamise suurenemist ning nii riigikogu valimistel kandideerimiseks vajaliku kautsjoni kui ka erakondade nõutava liikmepiiri vähenemist. «Siinkohal soovin jõudu Andres Herkelile ja Kristiina Ojulandile uue partei loomisel, sest alates 1. aprillist, mil seadus jõustub, on uue erakonna loomine liikmete arvu poolest poole lihtsam kui täna. Jõudu soovin ma siiralt,» lausus ta.

Ta lisas, et kui erakonnaseaduse muudatustega lahendatakse osa probleemidest, millele juhtis tähelepanu Jääkeldrist alguse saanud protsess, siis järgmisena võtab põhiseaduskomisjon ette valimiste korraldust puudutavad küsimused. «Valimisseaduste muutmine peab kandma sedasama eesmärki, mida kannab käesolev seaduseelnõu, ehk suurendada poliitilist konkurentsi. Keskerakonna fraktsioon toetab erakonnaseaduse muutmist ja loodan, et ka valimisseaduste arutelu on niisama konstruktiivne, kui seda oli erakonnaseaduse muutmine komisjonis,» ütles Toobal riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles